Kakvo je stanje u bh. pravosuđu?

22.10.2022. 11:10 / Izvor: BHRT
Sud

Mali broj podignutih optužnica za visoku korupciju i organizovani kriminal i politizacija pravosudnih institucija, narušili su povjerenje građana u bh. pravosuđe.

Mali broj podignutih optužnica za visoku korupciju i organizovani kriminal i politizacija pravosudnih institucija, narušili su povjerenje građana u bh. pravosuđe. Politički uticaji su ga diskreditovali, smatraju stručnjaci i zagovaraju neophodne reforme.

Imenovanjem na poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić najavio je velike promjene u bh. pravosuđu. Fokus će biti, kaže, na predmetima za organizirani kriminal, te predmetima vezanim za ratne zločine.

"To su predmeti u kojima su istrage u završnoj fazi i u tim predmetima će biti vrlo brzo biti podignuta optužnica pred Sudom BiH. Što se tiče predmeta za ratne zločine, to su predmeti kojih ima malo više od 300 u Tužilaštvu BiH. Ostali su oni najsloženiji predmeti, manje složeni su prebačeni na entitetska tužilaštva", kazao je Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH

Kajganić je peta osoba na poziciji glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Nitko prije njega nije dočekao kraj mandata. Poznavatelji prilika kao jedan od problema u pravosuđu vide u, kako kažu, izraženoj politizaciji pravosuđa.

"Mi kao novinari znamo koje su to osobe koje će biti imenovane, koliko oni imaju ruku u VSTV-u i prije nego što oni izlože svoj plan. To jasno govori da se izbori ne vrše po ekspertizi, po tome kako ko ima plan, kakvu ima poziciju, nego po tome kojoj on interesnoj sferi pripada, i na osnovu toga se grade pravne interesne sfere koje su vrlo problematične i dovode do toga da mi nemamo nikakvu borbu protiv korupcije na bilo kojem nivou", istakao je Denis Džindić, novinar BIRN-a.

"Pokazuje se da i Visoko sudsko i tužilačko vijeće kao jedno zaista idealno rješenje, samo teorijski idealno, za funkcioniranje pravosuđa je u funkciji naših političkih aktera i ljudi koji se biraju u ta vijeća i pokazuje da bi mi u ovakvoj situaciji i čekić pokvarili", kazao je Senad Pećanin, advokat

To je dovelo da opravdanog nepovjerenja građana u pravosudne institucije, dodaje Pećanin. 

Pravnik Muselimović smatra kako su nužne reforme, ali naglašava - isključivo u režiji domaćih stručnjaka, bez uplitanja stranaca.

"Reforme pravosudnog sustava trebaju obaviti, sveučilišni profesori, suci ustavnog suda, vrhovnog suda i odvjetnici praktičari, mi imamo pravne znalce koji pravosudni sustav mogu postaviti onako, kako on odgovara našoj zajednici i kako bi on mogao profunkcionirati, ne treba nama ničija pomoć", smatra Josip  Muselimović, pravnik.

Odgovornost i očekivanja su veliki. Nameće se pitanje da li će i koliko najavljenih obećanja biti provedeno do kraja mandata. A, ranije, ni provedba mandata nije realizirana u cjelosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti