Čengić: Rast premije osiguranja, ali i isplaćenih šteta

23.10.2022. 11:05 / Izvor: Fena
Čengić

Na tržištu osiguranja u Federaciji BiH za devet mjeseci ove godine zabilježen je rast ukupne premije od osam posto, dok je iznos isplaćenih šteta porastao za 14,1 posto.

Na tržištu osiguranja u Federaciji BiH za devet mjeseci ove godine zabilježen je rast ukupne premije od osam posto, dok je iznos isplaćenih šteta porastao za 14,1 posto. 

Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH Ermin Čengić kazao je Feni da je iznos isplaćenih šteta povećan sa 165,4 miliona KM na 188,7 miliona KM što je u odnosu na isti period prošle godine više za 14,1 posto. Rast cijena rezervnih dijelova ili servisnih usluga za automobile, zatim cijena drugih usluga kao i radnog sata, poremećaji u lancima snadbijevanja, tehološki napredak u proizvodnji vozila poskupljuju procese, te sve značajnije, po njegovim riječima, utiču na porast troškova, odnosno ulaze u spomenuti porast iznosa isplaćenih za štete.

"Istina je i da se broj isplaćenih šteta povećao, ali definitivno dolazi period koji će staviti na kušnju i društva za osiguranje i regulatore tržišta u smislu pritiska na fondove za isplatu šteta. Nema nikakve sumnje da u ovakvim kriznim vremenima najviše do izražaja dolazi kapitalna adekvatnost i likvidnost osiguravajućeg sektora koju je utvrdila i Agencija za nadzor osiguranja FBiH kroz konstataciju da su društva za osiguranje iz Federacije BiH, i prije utvrđenog roka, uskladila svoje poslovanje sa odredbama Zakona o osiguranju u pogledu kapitalne adekvatnosti, čime su osigurane veća financijska stabilnost i sposobnost za izvršavanje ugovora iz osiguranja", kazao je.

Čengić je naveo da je ukupna premija osiguravatelja u FBiH nakon devet mjeseci iznosila ukupno 459,5 miliona KM i da je porasla za nešto više od osam posto što je  trend koji je u skladu sa prošlogodišnjim porastom.

"Premija raste brže od BDP-a i kao što je istaknuto i na našoj konferenciji 'Dani osiguranja u BiH', oporavak tržišta osiguranja nakon perioda pandemije Covid-19 se definitivno desio. Međutim, ono što predstavlja trenutno glavni izazov cjelokupnoj ekonomiji, a to je porast inflacije, snažno utiče i na tržište osiguranja. Podsjećam da se, uz inflaciju na nivou od oko 18 posto, istovremeno cijene usluga osiguranja ne mijenjaju odnosno index potrošačkih cijena za usluge osiguranja je na istom nivou što znači da će sektor trpiti posljedice poskupljenja svih dobara i usluga koje su vezane za osiguranje odnosno rješavanje odštetnih zahtjeva i povezane troškove", istakao je Čengić.

Ukupna premija neživotnog osiguranja od 359,5 miliona KM je veća za oko sedam posto u odnosu na  devet mjeseci prošle godine, dok je premija životnog osiguranja narasla na gotovo 100 miliona KM uz rast od 13,7 posto. Nešto veći porast je, prema Čengićevim riječima, u segmentu dodatnih osiguranja uz osiguranje života, ali tu je premija svega 10,3 miliona.

Dominacija osiguranja automobilske odgovornosti se nastavlja i ova vrsta osiguranja sa 214,5 miliona KM učestvuje u ukupnoj premiji sa 46,6 posto a u premiji neživotniih osiguranja gotovo 60 posto. Većina vrsta osiguranja je porasla u odnosu na 2021. godinu, a od onih vrsta osiguranja koje su zastupljene u premiji više od jedan posto jedino je osiguranje kredita imalo pad od sedam posto.

"Naše tržište osiguranja je stabilno i pored dvogodišnjih izazova pandemije Covid-19, te uticaja aktuelnih faktora poput inflacije, globalnih kriza i sukoba poput onog u Ukrajniji, promjene cijena energenata i drugih poremećaja na tržištu, ali i odlasku mladih iz BiH, što je jedna od najvećih opasnosti po dalji ekonomski razvoj države. S druge strane, perspektivu industrije osiguranja će odrediti i neminovnost usklađivanja sa evropskim direktivama i praksama poslovanja", naveo je Čengić.

To se prije svega odnosi na procese deregulacije i liberalizacije tržišta automobilske odgovornosti koja će, zbog okrenutosti ka ovoj vrsti osiguranja, u najvećoj mjeri tražiti spremnost i kvalitetnu pripremu od društava za osiguranje.

"Izazovi kakvi nas očekuju su vezani i za primjenu Solventnosti II i implementaciju računovodstvenih standarda MSFI 17, kao i na digitalizaciju kompletnog sistema. Međutim, ono što bi osiguravateljima svakako najviše pomoglo u narednom periodu je porast svijesti o važnosti usluga osiguranja, kako kod najšire javnosti tako i kod nosilaca odgovornih funkcija u institucijama države. Primjera radi, uvođenjem obaveznosti osiguranja od nezgode na radu u Federaciji BiH, što je prijedlog Udruženja, imali bi višestruku korist i za radnike i za poslodavce i za razvoj tržišta osiguranja", dodao je Čengić.

Također, zakonskim regulisanjem katastrofalnih rizika poput poplava ili zemljotresa značajno bi unaprijedili segment zaštite ljudi i materijalnih dobara u BiH.

"Zato svi moramo značajno više ulagati, i pri tom ne mislim samo na finansijske investicije, u obrazovanje mladih ali i onih zrelijih stanovnika BiH o tome da je osiguranje jedina finansijska zaštita od nesigurne budućnosti, od finansijskih rizika i od klimatskih promjena i povezanih elementarnih nepogoda sa katastrofalnim posljedicama po stanovnike i ekonomiju jedne zemlje", zaključio je Čengić.

Na tržištu osiguranja u BiH ukupno posluje 25 društava za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje. Od tog broja, 11 društava za osiguranje i jedno reosiguravajuće društvo su sa sjedištem na području entiteta Federacija BiH, a 14 društava za osiguranje je sa sjedištem na području entiteta Republika Srpska te Distrikta Brčko BiH.

Vodećih pet društava po kriteriju visine ostvarene premije u devet mjeseci ove godine su Adriatic osiguranje sa 61,9 miliona KM, Uniqa osiguranje sa 55,5 miliona KM, Triglav osiguranje sa 52,1 milion KM, Sarajevo osiguranje sa 52 miliona KM i Euroherc osiguranje sa 51,7 miliona KM, a po poretku dalje slijede Grawe osiguranje, ASA osiguranje, Central osiguranje, Croatia osiguranje, Vienna osiguranje, Camelija osiguranje...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti