WizzAir objasnio razloge odlaska iz Sarajeva

24.10.2022. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Wizz Air

Wizz Air priopćio je da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze u zračnoj luci Sarajevo.

Wizz Air priopćio je da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze u zračnoj luci Sarajevo. Niskobudžetni prijevoznik će krajem sljedeće sedmice ukinuti gotovo sve svoje linije iz glavnog grada Bosne i Hercegovine i premjestiti svoja dva aviona stacionirana u gradu.

"Glavni izazovi s kojima smo se suočili u Sarajevu su rastuće cijene goriva i visoki nivoi inflacije koji su utjecali na potražnju za zračnim prijevozom u zemlji, saopćio je Wizz Air.

"Prijevoznik će održavati samo usluge od Abu Dhabija i Londona do Sarajeva, koje će obavljati njegove podružnice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog Kraljevstva", piše portal Ex-Yu Aviation.

Avionska kompanija će se umjesto toga usredotočiti na razvoj svoje baze u Tuzli, ali će za sada održavati dva aviona u gradu.

"Kao rezultat postojećih tržišnih uvjeta, naša baza u Tuzli će za sada nastaviti letjeti s istim brojem aviona. Nedavno smo najavili novu liniju iz Tuzle za Eindhoven i stalno pratimo potražnju kako bismo joj se prilagodili i pokrenuli dodatne nove rute kako bismo našim klijentima služili najbolje što možemo", poručili su iz tvrtke.

Očekuje se da će zračni prijevoznik proširiti svoje operacije izvan Tuzle tokom ljetne sezone 2023., s nekoliko ruta koje su ranije letjele iz Sarajeva a koje će biti pokrenutr.

Očekuje se da će odlazak Wizz Aira iz Sarajeva utjecati na performanse zračne luke. Zračni prijevoznik je činio oko 35% putnika zračne luke, odnosno ukupno oko 400.000 putnika. Procjenjuje se da će prijevoznik ove nadolazeće zimske sezone, koja traje od sljedeće nedjelje do 25. marta, opsluživati ​​između 150.000 i 200.000 dodatnih putnika na uslugama do i iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tridesetak zaposlenika zračnog prijevoznika iz Sarajeva dobilo je ponude da se preseli u druge baze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti