USAID predstavio projekt za investiranje u energetiku vrijedan 20 miliona dolara

26.10.2022. 08:06 / Izvor: Akta.ba
energetika

Taj petogodišnji projekt, vrijedan 20 miliona dolara, ima za cilj da pomogne zemljama u regiji da identifikuju i dalje razviju energetske projekte.

Direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID/BiH Karl Wurster i direktor Kancelarije za tehničku podršku (TSO), USAID/Washington DC David Brown su uvodnim obraćanjem na okruglom stolu upriličenom u Sarajevu obilježili početak novog regionalnog USAID-ovog projekta "Investicije u energetiku". 

Taj petogodišnji projekt, vrijedan 20 miliona dolara, ima za cilj da pomogne zemljama u regiji da identifikuju i dalje razviju energetske projekte.

Brown je izjavio da promjene koje su se desile u Bosni i Hercegovini zadnjih 25 godina, od rata pa do danas, predstavljaju nevjerovatan uspjeh za sve.

"Promjene su drastične, ali postoji još puno toga što treba da se uradi, između ostalog na polju energetike. Energetska diverzifikacija i zelena tranzicija su ključ za postizanje energetske sigurnosti cijele BiH i regije. Zbog toga mi je drago što se pokreće projekat "Investicije u energetiku" čiji je namjera promovisanje energetskog sektora i jačanje energetske sigurnosti BiH i cijele regije. USAID i njegov partner, Black & Veatch, će graditi partnerstva sa lokalnim ekspertima kako bi se uradile neophodne procjene u cilju maksimiziranja pozitivnog razvoja energetskog sektora", naveo je Brown.

Naglašeno je da će razvoj isplativih projekata spremnih za ulaganje smanjiti ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, čime će se i povećati šanse za finansiranje projekata.

Projekt "Investicije u energetiku" će u početku obratiti posebnu pažnju na poboljšanje investicionog potencijala u oblastima kao što su: optimizacija rada i upravljanja energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnja toplotne i električne energije, mreže za prenos i distribuciju, snabdijevanje toplotnom energijom, potrošnja, sistemi za vodosnabdijevanje i sanitaciju.

Viši savjetnik za oblast energetike u USAID-ovom Birou za Evropu i Euroaziju Andrew Popelka rekao je da su energetskom sektoru u regiji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, neophodne investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova.

"Glavni cilj projekta Investicije u energetiku je da se pomogne energetskom sektoru da razvije investicione projekte i privuče privatne investicije, a samim tim i poboljša njihovu pouzdanost, otpornost, sigurnost snabdijevanja energijom, i olakša prelazak na intenzivniju primjenu čiste energije", potcrtao je Popelka.

Da bi se ove zemlje učinile energetski sigurnim, ključnu ulogu će igrati ulaganja u nove energetske kapacitete, efikasno provođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti u oblasti čiste energije i energetske efikasnosti, saopćeno je iz USAID-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti