Preduzetništvom protiv nezaposlenosti

28.10.2022. 07:38 / Izvor: BHRT
Posao

Veliki broj nezaposlenih u Bijeljini, posebno mladih, šansu je vidjelo u preduzetništvu, pa ovaj grad iz godine u godinu bilježi porast broja zanatlija i malih preduzeća.

Veliki broj nezaposlenih u Bijeljini, posebno mladih, šansu je vidjelo u preduzetništvu, pa ovaj grad iz godine u godinu bilježi porast broja zanatlija i malih preduzeća. U Bijeljini trenutno posluje više od dvije hiljade dvjesto dvadeset preduzetnika.

U jeku pandemije koronavirusa, prije dvije godine, Draško Perić iz Bijeljine odlučio se da pokrene sopstveni biznis. Kako kaže, preduzetništvo je najbolja odluka koju je donio.

"Pokazalo se kao dobra odluka, ali izaziva i traži više truda, rada da bi se opstalo na tržištu. Sve ima svoje čari, ali čovjek se ovdje trudi da napreduje, da uči, da proba i da zaradi više, svakako bih se odlučio opet na isti korak", Draško Perić, vlasnik prodavnice zdrave hrane.

Draško je jedan od više od 2200 preduzetnika, koliko ih trenutno posluje u Bijeljini. Najpopuarnije su informacione tehnologije i zanati.

"U toku ove godine imamo ekspanziju razvoja samostalnih preduzetnika. Novi zakon im je omogućio da mnogo brže i lakše otvaraju svoje firme. Mogu da dodam da je razvoj najviše u informacione tehnologije", Vanja Stupar, Odjel za privredu Bijeljine

Budućim preduzetnicima su na raspolaganju i razni projekti i edukacije. 

Sanja Jović prijavila se na konkurs Impakt fondacije da bi registrovala svoj mali obrt.

"Ja i moja koleginica smo inače i komšinice, trenutno smo nezaposlene tako da je ovo odlična ideja da uz pomoć Impakt fondacije i gradske uprave registrujemo našu djelatnost", kazala je Sanja. 

Prema istraživanju koje je sprovela Impakt fondacija, mladi još uvijek ne prepoznaju preduzetništvo kao šansu u dovoljnoj mjeri, ali stanje se svakodnevno poboljšava.

"Do sada, za ove tri godine svi biznisi koji su podržani su i dalje aktivni i uspješno posluju. Radimo na razvoju poduzetničke kulture, poduzetničke svijesti, ponašanja, prije razvoja biznisa poduzetništvo definitivno jeste budućnost, ne samo u Bijeljini, nego u Bosni i Hercegovini", istakao je Senaid Đozo, izvršni direktor Fondacije Impakt. 

Prema podacima gradskog Odjeljenja za privredu, u Bijeljini je prošle godine izdato 413 odobrenja za rad preduzetnicima, što je za 150 više nego ranije, a procjene su da će ove godine taj broj biti dodatno uvećan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti