Poduzetnicima na raspolaganju još 3,5 miliona KM beskamatnih kredita iz KGF-a ZDK

28.10.2022. 12:32 / Izvor: Fena
podzetnici

Ministarstvo, kako je naveo, sufinansira kamatu u 100-postotnom iznosu. Maksimalan iznos kredita je 500.000 KM, s rokom otplate od pet godina te grejs periodom od 12 mjeseci.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju informaciju o realizaciji programa "Obezbjeđivanja kredita pod povoljnim uslovima", odnosno subvencije kamata za kredite privatnim preduzećima i poduzetnicima iz Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a (KGF ZDK).

"Radi se o, za naše poduzetnike, beskamatnom kreditu iz KGF ZDK-a koji imamo kod BBI banke. Ukupno, zaključno s 13.09.2022. godine, plasirano je 5.280.000 KM. To jeste, za 22 gospodarska subjekta odobreni su povoljni krediti za koje su ostvarili pravo na subvenciju kamata. Ostalo je još oko 3,5 miliona KM neiskorištenih kredita pa ovom prilikom pozivam gospodarstvenike da se obrate BBI banci te da koriste ovu, povoljnu kreditnu liniju", istakao je ministar privrede ZDK-a Zlatko Jelić.

Ministarstvo, kako je naveo, sufinansira kamatu u 100-postotnom iznosu. Maksimalan iznos kredita je 500.000 KM, s rokom otplate od pet godina te grejs periodom od 12 mjeseci.

Zbog činjenice da sva sredstva iz KGF-a još nisu utrošena, Jelić napominje da su potpisali aneks ugovora s BBI bankom pa će kreditna linija biti aktivna sve do utroška sredstava od Ministarstva privrede, odnosno iznosa predviđenog za subvencioniranje kamate.   

Danas je odobreno i subvencioniranje kamate u iznosu od 3.000 KM za još jedan privredni subjekt. Vlada ZDK je, između ostalog, sa pozicije Ministarstva zdravstva danas usvojila i odluku o odobravanju sredstava za nabavku radiološkog ultrazvučnog aparata za Zavod za medicine rada ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti