Poskupljenje brašna u BiH moguće već idući mjesec, mlinari se nadaju minimalnoj korekciji cijena

31.10.2022. 15:21 / Izvor: Akta.ba
mlinari

Pšenica na berzi se trenutno kreće oko 400 eura po toni na svim tržištama gdje domaći mlinari kupuju pšenicu.

Mlinari iz BiH kažu da bi do kraja godine moglo doći do poskupljenja brašna od marku i po do dvije marke za vreću od 25 kilograma brašna Pojedini kažu da su to optimistične procjene te da bi cijene mogle da idu od tri do četiri konvertibilne marke. Poskupljenjem brašna realno je za očekivati i da će doći i do korekcije cijana hljeba i peciva.

Pšenica na berzi se trenutno kreće oko 400 eura po toni na svim tržištama gdje domaći mlinari kupuju pšenicu.

Potvrdio je ovo za Akta.ba i Nemanja Trivić, direktor marketinga u kompaniji Krajina Klas, te kazao kako bi poskupljenja mogla uslijediti čak i naredni mjesec.

“Imamo najave poskupljenja brašna u narednih mjesec dana. Srbija je zbog otkupa pšenice od srbijanskih proizvođača i na neki način subvencionisanja istih, nedavno podigla cijenu pšenice na 400EUR/t što je prouzrokovalo najavljeni rast cijena brašna jer se mnogo pšenice uvozi iz Srbije. Mađarska je takođe uvela kvote za kupovinu brašna što onemogućava značajnije pravljenje zaliha što je posljedično uticalo na povećanje cijena pšenice koja se nabavlja iz Mađarske. Hrvatska ima razvijenu mlinarsku industriju koja troši značajne količine pšenice, gdje cjelokupna količina na ključnim tržištima na kojima kupujemo pšenicu ( Srbija, Hrvatska i Mađarska ) može da zadovolji potrebe stanovništa, ali zbog berzanskih pravila formiranja cijena, ova ograničenja su uticala na rast cijena pšenice i drugih sirovina. U skladu sa novim cijenama sirovina i energenata, sigurno će doći do novih poskupljenja na tržištu”, kazao je Trvić za Akta.ba.

NEKI MATERIJALI I SIROVINE POSKUPILI 100 POSTO

Od početka godine uvozne sirovine su poskupile u prosjeku 40-ak posto, dok na domaćim sirovinama postoje rasponi od 30 posto pa čak i do 100 posto za neke materijale i sirovine.

“Održavamo stabilno poslovanje bez obzira na ove cjenovne promjene, ali primjetimo dosta problema oko same nabavke dovoljnih količina određenih proizvoda, kao i disbalans u samim lancima snabdijevanja kod naših dobavljača”, govori Trivić.

Kompanija Krajina Klas uvijek održav određeni nivou zaliha u svom skladištu, ali to ne utiče značajno na cijene proizvoda obzirom da zbog partnerskih odnosa sa dobavljačima, unaprijed se najavljuju cijene tako da ih i oni koriguju u momentima kada skuplji materijal uđe u proizvode i kada se ti proizvodi nađu na tržištu.

“Same količine sirovina i proizvoda ne bi trebale biti problem, ali na polju cijena je moguće da dođe do dodatnih povećanja u narednom period”, pojašnjava Trivić.

Značajan dio sirovina ova kompanija nabavlja na domaćem tržištu.Kada je riječ o pekarskim proizvodima to je preko 85%, dok je uvoz više vezan za sirovine iz oblsti poslastičarske proizvodnje, i to kako kažu samo one koje se ne mogu nabaviti na našem tržištu što u procentu iznosi oko 30% domaće, a 70% uvozno. 

UTICAJ CIJENE ENERGENATA

Ono što bi još moglo ugroziti poslovanje ovog sektora jeste i povećanje cijene energenata.

“Rast energenata je već najavljene, barem što se tiče privrednih subjekata u Republici Srpskoj tako da iza Nove godine očekujemo dodatna poskupljenja svih energenata poput struje, goriva, plina i drugih. Cijene sirovina će zavisiti od država koje imaju određene sirovine i njihovih odluka, kao i samih berzanskih kretanja cijena na koja utiču različiti faktori i na koje mi ne možemo uticati", govori Trivić, te dodaje da trenutno traže načine kako obezbjediti stabilan pristup sirovinama, uz koliko toliko stabilne cijene tih istih sirovina.

Bave se i optimizacijom poslovanja kako bi smanjili potrošnju energenata i drugih stavki za koje misle da će poskupljivati u narednom periodu, sve sa ciljem pravljenja minimalnog efekta prema kupcima i društvu. 

Trivić je kazao da će Krajina Klas nastojati uspješno obezbjediti pristup sirovinama za proizvodnju kako bi obezbjedili dovoljan broj proizvoda za tržište Bosne i Hercegovine i nesmetano snabdijevanje prema kupcima, uz minimalne korekcije cijena naših proizvoda. 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku cijena  brašna i ostalih proizvoda od žitarica u januaru ove godine porasla je za 2,4% u odnosu na decembar prošle godine, dok su februarske cijene u odnosu na januar 2022. porasle za 5,2%. Samo u periodu od januara do marta cijena vreće brašna od 25 kg poskupila je za 5,26%.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti