Proizvodnja duhana u BiH odavno na izdisaju, neophodni veći podsticaji

01.11.2022. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
duhan

Broj proizvođača duhana iz godine u godinu sve je manji.

Proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini uglavnom je vezana za područje Semberije i Posavine, gdje je ovih dana u toku otkup ovogodišnjeg roda. Prinosi su dobri, ali je kvalitet, zbog suše, daleko lošiji nego prethodnih godina. Ipak, organizatori proizvodnje se nadaju da će ispuniti ovogodišnji plan. Otkupne cijene su povećali da bi omogućiti opstanak ove proizvodnje koja je u BiH odavno na izdisaju.

Broj proizvođača duhana iz godine u godinu sve je manji. Od nekadašnjih 500, danas na području Semberije i Posavine, duhanskom proizvodnjom bavi se tek oko stotinjak proizvođača. Teški uslovi proizvodnje, cijene niske, podsticaji najmanji u regionu - doveli su do toga da duhanska proizvodnja u BiH ide silaznom putanjom.

"Prvo jer smo dopustili kroz privatizaciju da nam fabrike odu sa ovih prostora, drugo je nedovoljna briga od strane vlada jednog i drugog entiteta, da se tamo gdje imamo resurs, a imamo ga i u Hercegovini i Semberiji i Posavini, da taj resuurs nagradimo i omogućimo ljudima da žive od svog rada", ističe Svetozar Mihajlović, predstavnik AD Duvan u Bijeljini.

I dok, primjera radi, u Hrvatskoj podsticaji po kilogramu osušenog duhana iznose oko 1 euro, kod nas je tek 40 feninga, što je tvrde proizvođači, toliko malo i beznačajno da nisu u stanju da budu konkurentni na tržištu.

"Ovako više ne možemo, ako ne bude nekih većih podsticaja, potpuno će stati ova proizvodnja. Teško je doći i do radne snage, a bez nje se ne može raditi. Radnici se bune, mala im dnevnica, a mi ne možemo da povećamo dnevnicu. Podsticaji su nam mali, cijena duhana godinama ista, tako da je diskutabilno", naglašava proizvođač Zlatenko Stevanović.

Otkup ovogodišnjeg roda je u toku. Dugi sušni periodi doveli su do toga da je ovogodišnji prinos znatno lošijeg kvaliteta.U AD Duvan očekuju da će ove godini biti ispunjen plan od 250 tona otkupljenog duhana.

"Mi smo povećali otkupne cijene i imaćemo sastanak ove sedmice, pa da možda povećamo još malo neke cijene i očekujemo da ćemo prodajne cijene uskladiti s tim da pokrijemo svoje troškove, a da svu razliku damo proizvođačima, kako bi toliko-toliko ublažili svoje negativno poslovanje i da ih tako zadžimo da i dalje proizvode i sljedeće godine", dodaje Mihajlović.

90-ih godina na ovim prostorima proizvodilo se između 8.000 i 9.000 hiljada tona duhana godišnje, a sada oko 300 tona godišnje. Poražavajući je podatak da je od nekadašnjih četiri, danas ovo preduzeće jedino u BiH koje se bavi ovom proizvodnjom. Fabrika duhana Sarajevo zatvorena je nakon 140 godina tradicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti