Iako je sjetva bila skupa

Bolja cijena i podsticaji sačuvali proizvodnju duhana

07.04.2023. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
Duhan

Viša otkupna cijena duhana i najavljeno povećanje podsticaja naveli su većinu proizvođača duhana u Republici Srpskoj da nastave proizvodnju.

Viša otkupna cijena duhana i najavljeno povećanje podsticaja naveli su većinu proizvođača duhana u Republici Srpskoj da nastave proizvodnju iako su za ovogodišnju sjetvu, kažu, morali da izdvoje i do 50 odsto više novca nego lani. 

Sjetva duhana završena je prije dvije sedmice, a ovaj posao za svojih više od 20 kooperanata sa oko 200 hektara zasijanih duhanom organizovalo je bijeljinsko preduzeće “Duvan”.

Direktor ovog preduzeća, koje je godinama organizator proizvodnje ove biljne kulture, Čedo Gotovčević kaže da će u odnosu na prvobitni ovogodišnji plan otkupiti za 20 odsto više duhana, jer su ove godine ostali jedini koji će organizovano proizvoditi duhan.

"Dvije firme, koliko ih je još bilo na području BiH, su prekinule sa organizovanom proizvodnjom, tako da smo preuzeli proizvođače koji su  radili sa tim firmama", rekao je Gotovčević za “Glas”.

Dodao je da su proizvođačima ponudili za prvu klasu otkupnu cijenu od sedam maraka, za drugu šest, a za treću pet KM po kilogramu.

Za četvrtu klasu ponudili su, kako ističe, 3,8 maraka, a za petu klasu 2,8 KM po kilogramu.

"To su cijene za oko 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Dostignut je neki nivo i proizvođačima koji imaju svoju radnu snagu već je isplativije raditi", rekao je Gotovčević.

Proizvođač duhana iz okoline Bijeljine Dragan Jović kazao je da je rasada duhana već ponikla, te da strahuju da zbog niskih temperatura ne dođe do smrzavanja.

"Što se tiče površine, ostao sam na prošlogodišnjem nivou, odnosno pod duhanom su četiri hektara. Nekad je to bilo duplo više, ali s obzirom na to da je situacija nepredvidiva iz godine u godinu, prepolovio sam brazdu", rekao je Jović dodajući da je ove godine morao za sjetvu da izdvoji preko 50 odsto novca više nego lani.

Prema njegovim riječima, uvećanje otkupne cijene duhana se neće nešto ni osjetiti zbog repromaterijala čija je cijena otišla u nebo.

"Sve oči su uprte u nadležno ministarstvo, koje je obećalo veće premije", istakao je Jović dodajući da loše vremenske prilike ometaju radove u polju.

Zlatko Stevanović iz Donjih Zagona, koji već godinama uzgaja duhan, kaže za “Glas” da je ugovorio zasad na oko sedam hektara, dva hektara više u odnosu na lani, jer je podignuta otkupna cijena. 

"Vjetar u leđa nam je dalo i obećanje da će ove godine biti povećana premija za proizvodnju duhana", kazao je Stevanović.

Jovica Savić iz semberskog sela Ljeljenča ove godine je, kaže, duhan zasadio na površini između 50 i 60 dunuma.

"Proizvodnju duhana smanjujemo iz godine u godinu, jer se više ne isplati toliko baviti ovim poslom, jer sve poskupljuje, od repromaterijala do goriva i đubriva. S druge strane, proizvodnju ne prekidamo skroz jer šta ćemo sa mašinama i opremom", kazao je Savić koji je ovaj posao naslijedio od svog oca.

Sladojević

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Predrag Sladojević istakao je da je ove godine za proizvodnju duhana planirano duplo više novca nego lani.

"Prošle godine premirano je 211 hektara ili 324.000 kilograma duhana. Premija je iznosila 0,43 KM po kilogramu duhana i isplaćeno je 140.000 KM. Ove godine na ime podsticaja za proizvodnju duhana planirano je 300.000 KM", rekao je Sladojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti