Kreće prva revizija licenci izdatih turističkim agencijama u Kantonu Sarajevo

02.11.2022. 08:19 / Izvor: Akta.ba
turističke agencije

Direkcija za turizam krenula je u sortiranje i formiranje registra izdatih licneci, kako bi se uspostavio sistem koji će funkcionisati.

Početkom juna ove godine ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je, nakon provedene konkursne procedure, imenovao direktoricu Direkcije za turizam čime je i zvanično ova direkcija počela s radom, iako je osnovana još 2008. godine.

S obzirom na to da je Ministarstvo privrede KS, shodno Zakonu o turizmu, nadležno za izdavanje, obnovu i reviziju licenci koje se izdaju turističkim agencijama, Direkcija za turizam krenula je u sortiranje i formiranje registra izdatih licneci, kako bi se uspostavio sistem koji će funkcionisati.

"Ministarstvo nije imalo sektor koji bi se bavio isključivo turizmom, iako se radi o jednoj od naših najrazvijenijih grana privrede. Sve što se tiče turizma je neophodno dovesti u red i napraviti sistem koji će funkcionisati i kojim će biti zadovoljni svi korisnici naših usluga. Stoga je jedan od prvih poduzetih koraka Direkcije za turizam upravo revizija izdatih licenci turističkim agencijama kojima su licence istekle ili su pred istekom", pojasnio je Delić.

On je naveo da je Ministarstvo privrede, odnosno Direkcija za turizam zatražila od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši provjeru da li su u dosadašnjem postupku inspekcijskih nadzora utvrđene nepravilnosti u poslovanju 29 turističkih agencija kojima su licence istekle, ili su pred istekom, kako bi se daljnji tok revizije mogao neometano nastaviti.

"Nakon uvida u evidenciju rada tržišno-turističkih inspektora utvrđeno je da, zaključno sa 21.10.2022. godine, nisu utvrđene nepravilnosti niti poduzimane mjere prema ovim agencijama, što je nama dovoljno da nastavimo reviziju kako bi se ista što prije okončala, a agencijama produžile licence", dodao je ministar.

Naglasio je i da agencije mogu neometano obavljati svoje djelatnosti dok traje proces revizije, a Direkcija za turizam će ih obavijestiti o potrebi dostavljanja zahtjeva i neophodne dokumentacije za obnovu licneci.

"Agencije koje su već ranije dostavile dokumentaciju, istu neće morati dostavljati ponovo ako je ona potpuna. Ukoliko je dokumentacija nepotpuna dostavit će samo dokumenatciju koja nedostaje", naglasio je ministar.

Revizija licenci zakonska je obaveza Ministarstva privrede i to svake tri godine, shodno članu 25. Zakona o turizmu Kantona Sarajevo.

U novom Zakonu o turizmu čiji je Prijedlog u pripremi, važenje licenci povećano je s tri na pet godina s ciljem da se turističkim djelatnicima smanje troškovi i obaveze koje proističu iz procedura obnove licenci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti