Kolektivnim ugovorom za 840 zaposlenika JP "ŠPD ZDK" uvećani i oktobarska plaća i topli obrok

02.11.2022. 10:25 / Izvor: Fena
PLAĆA

Sindikat i menadžment Javnog preduzeća "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići potpisali su danas pojedinačni Kolektivni ugovor, koji će vrijediti naredne tri godine

Sindikat i menadžment Javnog preduzeća "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići potpisali su danas pojedinačni Kolektivni ugovor, koji će vrijediti naredne tri godine - potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Jasmin Devedžić.

Saglasnost na ovakav kolektivni ugovor, napominje Devedžić, dala je i Vlada  ZDK, na sjednici 28. oktobra.

"Dogovoreno je linerano povećanje koeficijenta plaće za 0,2, na iznos osnovice od 547 KM, a što je uvećanje plaće za oko 110 KM. Uvećana je i naknada za topli obrok sa devet na 11 KM. Uvećana će plaća svim radnicima biti isplaćena već za mjesec oktobar, a od januara naredne godine slijedi i novo uvećanje plaće. Znamo da je ove godine znatno uvećana prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine, a osnovicu naše plaće utvrdili smo na 55 posto prosječne plaće za prethodnu godinu. To znači da će od januara naredne godine plaća biti uvećana za dodatnih oko 10 posto", najavljuje Devedžić.

Utvrđeno je da će se tokom godine osnovica za obračun plaće povećavati dogovorom Sindikata i Uprave, ukoliko indeks potrošačkih cijena bude veći od pet posto.

Kolektivnim ugovorom unaprijeđena su i druga prava radnika, u smislu uvećanja naknade za prijevoz, otpremnine prilikom penzionisanja, minuli rad, pripravnost, prekovremeni rad, rad na dane sedmičnog odbora, rad radnika u nepovoljnim vremenskim uvjetima, primjena povoljnijeg prava u slučaju prerasporeda radnika na drugo radno mjesto u zakonom dozvoljenom vremenu…

JP "ŠPD ZDK" ima oko 840 zaposlenih u 10 poslovnih jedinica u gradovima i općinama tog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti