Raspisan konkurs za kupovinu zemljišta za izgradnju peletare Kantona Sarajevo

03.11.2022. 12:02 / Izvor: Akta.ba
pelet

"Sarajevo-šume" Sarajevo objavile su jučer konkurs za dostavljanje ponuda građevinskog zemljišta na kojem će se graditi postrojenje za proizvodnju peleta Kantona Sarajevo.

Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo-šume" Sarajevo objavilo je jučer konkurs za dostavljanje ponuda građevinskog zemljišta na kojem će se graditi postrojenje za proizvodnju peleta Kantona Sarajevo.

Rok za prijem ponuda je 30 dana od dana objave u dnevnim novinama, odnosno krajnji datum za dostavljanje ponuda po ovom konkursu je ponedjeljak, 05.12.2022. godine do 12:00 sati.

Sve neophodne informacije vezane za ovaj konkurs dostupne su na web stranici sarajevo-sume.ba i web stranici Ministarstva privrede KS.

"Raspisivanju ovog konkursa prethodila je procedura za izradu idejnog rješenja tehnološkog postrojenja za proizvodnju peleta po osnovu kojeg su izrađene specifikacije za zemljište, a sve u skladu sa usvojenom studijom opravdanosti za izgradnju ove fabrike", pojasnio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Kao je istakao ministar ovim su završeni najzahtjevniji koraci u procesu izgradnje prvog poslijeratnog proizvodnog postrojenja u javnom sektoru.

"Donošenje novog Zakona o šumama KS je bilo neophodan da krenemo u ovu proceduru. Obzirom da je Zakon bio u skupštinskoj proceduri duže od predviđenog, te da je tek sredinom augusta stupio na snagu svi daljni procesi prolongirani su što je utjecalo da se svi predviđeni rokovi također ispomjeraju i prolongiraju", podsjetio je ministar.

Građevinsko zemljište koje je predmet kupovine mora biti na području Kantona Sarajevo i treba da bude položajno u blizini područja gdje KJP „Sarajevo-šume" d.o.o Sarajevo vrše eksploataciju šumskih drvnih sortimenata, odnosno da bude u industrijskoj zoni koja je u blizini područja gdje KJP "Sarajevo-šume" d.o.o Sarajevo vrše eksploataciju šumskih drvnih sortimenata sa najvećom koncentracijom šumskih drvnih sortimenata koji će se koristiti kao sirovina za proizvodnju peleta (ogrijevno i celulozno drvo), kao i površinama pod izdanačkim i degradiranim šumama.

 Površina građevinskog zemljišta koje je predmet kupovine treba biti cca 15.000 m2 sa poželjnim dimenzijama 100x150 metara i mora biti prilgođeno za izgradnju tehnološkog postrojenja za proizvodnju peleta.

Građevinsko zemljište mora biti bez ikakvih opterećenja, sa riješenim imovinsko-pravnim odnosima i mora biti upisano u katastar nekretnina i zemljišnu knjigu. Prodavač mora biti ujedno i vlasnik i posjednik nekretnine, navodi se pozivu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti