Berlinski proces: Građani u regionu sada mogu putovati sa ličnim kartama

03.11.2022. 13:47 / Izvor: Akta.ba
berlinski proces
OTVORI GALERIJU

ideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu.

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsjednik Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Oni su parafirali tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi.

Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastaviće jačati regionalnu saradnju važnu za svakodnevni život približno 18 miliona ljudi u regionu, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uslova za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja. 

 

berlinski proces

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Na današnjem samitu govorilo se o regionalnoj saradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj bezbjednosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regionu i svijetu.

U svom obraćanju predsjedavajući Tegeltija naglasio je značaj Berlinskog procesa za region, putem kojeg se podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana. Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Vijeća ministara za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM), te naglasio da to nije alternativa za EU već mogućnost za brže pristupanje EU.

On je rekao da nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regiona, putem kojih se otvaraju nove perspektive saradnje i novi benefiti za građane, nema alternative.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti