Besparica dere vojničke čizme

07.11.2022. 11:27 / Izvor: Nezavisne novine
Vojnici

Ministarstvo odbrane (MO) BiH skrojilo je nacrt programa svog rada u idućoj godini i targetiralo planove koji predstoje, ali se i požalilo na nedostatak novca za njihovu realizaciju.

Ministarstvo odbrane (MO) BiH skrojilo je nacrt programa svog rada u idućoj godini i targetiralo planove koji predstoje, ali se i požalilo na nedostatak novca za njihovu realizaciju.

U kakvom su stanju, recimo, uniforme i obuća pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, svjedoče i oni sami, pa postoje i tvrdnje da je prošlo više godina kako su zadnji put zadužili ovu opremu koju svakodnevno koriste u radu.

"Uniforma je takva da se više ne može ni ušiti koliko je pohabana. Uglavnom, imamo po dvije, od kojih jednu nosimo svakodnevno, a drugu čuvamo za neke specijalne prilike kada treba da izgledamo pristojno. Čizme se raspadaju, a šansa da zadužimo nove je u domenu naučne fantastike", rekao je za "Nezavisne novine" jedan vojnik OS BiH, koji je zamolio da mu se ne navodi ime.

Da su neophodna veća ulaganja u OS BiH, slaže se i Uzeir Šandal, sindikalac u Ministarstvu odbrane BiH.

"Ja sam obilazio teren, manjkavosti ima, ali nije toliko loše. Svakako su potrebna veća ulaganja u Oružane snage, a u nekim segmentima i kontrole kuda ide taj novac", rekao je Šandal za "Nezavisne novine".

Da situacija u vezi s pitanjem sredstava koja su im potrebna nije idealna, priznaju i u resornom ministarstvu.

"U uslovima nedovoljnog budžeta i dodjele ograničenih resursa za potrebe institucija odbrane, planski razvoj odbrambenih kapaciteta će zahtijevati povećanje godišnjeg budžeta odbrane i odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za realizaciju višegodišnjih razvojnih projekata u oblasti odbrane", pojasnili su iz MO BiH u Nacrtu programa rada MO BiH za 2023. godinu.

Kako dodaju, imajući u vidu da institucije odbrane duži period funkcionišu u restriktivnim finansijskim okolnostima, to predstavlja poseban izazov čije prevazilaženje zahtijeva racionalnu upotrebu raspoloživih resursa kako bi se podržala realizacija prioritetnih odbrambenih aktivnosti.

"Nedostatak investicijskih sredstava i dalje uvjetuje zastoj u infrastrukturi i opremanju. Tehničko stanje i starosna struktura postojećih materijalno-tehničkih sredstava su nezadovoljavajući, uz nedovoljna finansijska sredstva za njihovo održavanje ili trajno rješavanje statusa", naveli su iz MO BiH.

Nedostatak para, sudeći po njihovim riječima, koči modernizaciju.

"Težak problem predstavlja i nedostatak finansijskih sredstava namijenjenih za izradu i realizaciju značajnih projekata koji će pokrenuti proces modernizacije OS BiH", navode iz MO BiH.

Požalili su se takođe da još nije do kraja riješeno pitanje nepokretne imovine na nivou BiH.

"Ministarstvo odbrane BiH i dalje trpi posljedice nepreuzimanja neperspektivnih lokacija i troši resurse na neplanirane aktivnosti infrastrukturnog ulaganja, održavanja i osiguranja te imovine", naveli su iz MO BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti