Državni zatvor traži 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika

08.11.2022. 08:38 / Izvor: Akta.ba
DRŽAVNI ZATVOR

U Nacrtu programa rada planirana je izgradnja druge osmatračnice i pristupnog puta.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija BiH je objavio "Program rada za 2023". Kako je navedeno prioritet Zavoda za 2023. godinu je osigurati human i zakonit tretman, te efikasno resocijalizirati zatvorenike i pritvorenike. 

"Strateški ciljevi su unapređenje tretmana pritvorenika i zatvorenika. unapređenje procjene rizika, humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom, ažurno postupanje sa predstavkama, žalbama i drugim podnescima pritvorenika i zatvorenika, obuka i usavršavanje ljudskih potencijala, unapređenje saradnje sa drugim institucijama i efikasan sistem praćenja i izvještavanja", navedeno je u Izvještaju.

U Nacrtu programa rada planirana je izgradnja druge osmatračnice i pristupnog puta. Početak izgradnje će zavisiti od toga da li će budžet za narednu godinu biti na vrijeme usvojen. Investicija je vrijedna 800.000,00 KM,  710.000,00 KM za osmatričnicu i 90.000,00 KM za pristupni put. 

Programom rada za iduću godinu državni zatvor treba i oko 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom. Pod pojačanim nadzorom se podrazumijeva posmatranje i češća kontrola noću i danju, a izvršava se na način da ne remeti svakodnevne aktivnosti.

Osim toga, za unapređenje tretmana zatvorenika planirali su 4,2 miliona KM, a za ažurno postupanje sa žalbama i drugim podnescima 3,3 miliona KM.

Ukupno Zavodu u idućoj godini treba oko 16,8 miliona KM, od čega su kapitalna ulaganja oko dva miliona KM, a ostalo su tekući izdaci.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti