DOSTAVLJENO MIŠLJENJE

Ministarstvo pravde BiH protiv pomilovanja Fadila Novalića

22.03.2024. 14:18 / Izvor: Avaz.ba
novalić

Foto: ABC

Predsjedništvo bi trebalo 4. aprila održati redovnu sjednicu na kojoj bi se trebala naći tačka o pomilovanju Novalića.

Ministarstvo pravde BiH dostavilo je mišljenje Predsjedništvu BiH kada je riječ o zahtjevu presuđenog Fadila Novalića da se pomiluje u aferi "Respiratori", kojom je osuđen na četiri godine zatvora, saznaje portal "Avaz". 

Naime, Ministarstvo pravde dostavilo je mišljenje Komisije, koja je odlučivala o ovom zahtjevu, 20. marta Predsjedništvu BiH, piše "Avaz".

U mišljenju Ministarstva pravde stoji da zahtjevu za pomilovanje ne treba udovoljiti.

Podsjećamo, negativno mišljenje prije 15 dana poslao je i Sud BiH i taj spis također je stigao na adresu Predsjedništva. 

Prema informacijama "Avaza", Predsjedništvo bi trebalo 4. aprila održati redovnu sjednicu na kojoj bi se trebala naći tačka o pomilovanju Novalića. 

S obzirom na to da su ranije dva člana Predsjedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić, najavili da neće glasati da se Novalić pomiluje, te da su Sud i Ministarstvo pravde dali negativna mišljenja, to znači da bivši premijer Federacije neće biti amnestiran na visoku korupciju zbog koje je stigao na izdržavanje kazne u Vojkoviće. 

Bivšem premijeru FBiH ostaje još jedan as u rukavu, a to je apelacija Ustavnom sudu BiH, koja će biti poslana u narednih nekoliko dana, prenio je "Avaz". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti