HI Destilacija a.d. Teslić - Demant na navode JPŠ "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac

08.11.2022. 09:27 / Izvor: Akta.ba
destilacija teslić

Povodom reakcije JPŠ "Šume Republike Srpske".

HI Destilacija a.d. Teslić dostavila je demantij povodom reakcije JPŠ „Šume Republike Srpske“, koja je, kao odgovor o zaustavljanju rada jednog dijela postrojenja HI Destilacija a.d. Teslić, objavljena u pojedinim medijima prethodnih dana. Prensoimo ga u potpunosti.

- U cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti ističemo da je nekorektno tvrditi, kao što tvrde u „Šumama“, da mi svojim aktivnostima, među kojima je i zaustavljanje proizvodnje, ugrožavamo druga strateška preduzeća Srpske.

Ističemo da, bez obzira na navode „Šuma“, mi ne tražimo prioritet u snabdijevanju u odnosu na bilo koje drugo strateško preduzeće.

Ponavljamo još jednom, mi ne prijetimo zaustavljanjem postrojenja, mi smo postrojenja već zaustavili i to isključivo zbog nedostatka sirovine, u šta se mogu uvijeriti svi koji žele da posjete naše privredno društvo! Takođe, ovim putem pozivamo Upravu JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da posjeti HI „Destilaciju“ a.d. Teslić i uvijeri se u stvarne probleme, o kojima smo ih redovno obavještavali.

S obzirom na navode „Šuma Republike Srpske“ da se „jedino Destilaciji šumski drvni sortimenti isporučuju po najnižoj cijeni, odnosno po onoj cijeni po kojoj se isporučuju ugroženim kategorijama stanovništva“, podsjećamo da je cijena definisana u Ugovoru između HI Destilacija a.d. Teslić i JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac za nabavku ogrevnog drveta. Cijena u Ugovoru je iz cjenovnika JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske, a objavljen je na sajtu ovog javnog preduzeća i predstavlja zvanični dokumenta, dostupan svima. Bez obzira na to, sremni smo dati na uvid javnosti i naš ugovor sa JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, kako  bi se otklonile sve sumnje, ako ih uopšte i ima.

Nisu tačne ni tvrdnje „Šuma Republike Srpske“ da su isporučene količine ogrevnog drveta na nivou prethodnih godina, što pokazuju i podaci da je HI „Destilacija“ 2020. godine, zaključno sa 31.10.2020. godine, zaprimila od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac  67.390,34 m3 ogrevnog drveta, što je 10 odsto ili 5.700 m3 više nego 2022. godine. Ukupno 2020. godine od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac zaprimili smo 80.525 m3 ogrevnog drveta, što je 84% ugovorenih količina za 2020. godinu. Tokom 2021. godine od JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac zaprimili smo 72.005 m3 ogrevnog drveta što je 75 odsto od ugovorene količine za tu godinu. Sve ove podatke možemo potkrijepiti i zvaničnom dokumentacijom.

HI „Destilacija“ a.d. Teslić, posmatrajući ovu godinu, od sljedećih šumskih gazinstava imala je realizaciju ugovora i to: ŠG Vrbanja 35,05%, ŠG Banja Luka 24,92%, ŠG Birač 37,22%, ŠG Jahorina 34,47%, ŠG Ribnik 37,00%. Da su ova šumska gazdinstva, u skladu sa realizacijom plana, koji je kako u JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac tvrde 60%, mi bismo sada na zalihi imali dodatnih 7.000 m3, i ne bismo bili primorani na zaustavljanje rada jedne trećine kapaciteta.

Pozivamo JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da objavi podatak kolika je bila realizacija proizvodno-finansijskog plana ogrevnog drveta za ove dvije godine, ali i to kolika je ralizacija plana ogrevnog drveta za tekuću godinu!?

Ističemo da je HI „Destilacija“ a.d. Teslić u potpunosti saglasna da isporuka drvnih sortimenata bude u skladu sa realizacijom proizvodno-finansijskog plana.

Podsjećamo, HI „Destilacija“ a.d. Teslić 07.06.2022. godine poslala je Inicijativu za analizu izvršenja proizvodno-finansijskog plana i realizacije ugovora između šumskih gazdinstava i naše kompanije, sa ciljem usaglašavanja isporuka sa izvršenjem proizvodno-finansijskog plana. Nikada nismo dobili odgovor na ovu inicijativu, niti smo obavješteni od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac da postoje problemi u vezi sa ugovorom sa našim privrednim društvom.

Sve podatke koje smo iznijeli, lako je provjeriti, a mi stojimo na raspolaganju svima koji još jednom žele da se uvjere u njihovu tačnost.

Iako smo očekivali da ćemo zajedno sa JPŠ „Šume Republike Srpske“ tražiti zajedničko rješenje koje će obezbijediti nastavak nesmetanog poslovanja naše kompanije, na ovaj način Uprava ovog javnog preduzeća dodatno komplikuje ionako izuzetno složenu situaciju i ubrzava proces potpunog gašenja svih naših postrojenja. To znači zatvaranje kompanije, koja uspješno posluju duže od 125 godina i zapošljava 330 radnika, a koji će, zbog toga, ostati bez posla.

HI „DESTILACIJA“ A.D.

Zoran Škrebić, direktor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti