Šta će BiH dobiti ulaskom Hrvatske u Šengen

09.11.2022. 07:45 / Izvor: BHRT
šengenski prostor

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog januara, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio šengenskog prostora.

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog januara, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio šengenskog prostora. Ulaskom u Šengen hrvatska granica će postati spoljna granica Unije. Što će to značiti za BiH?

Ulaskom u Sengenski prostor hrvatska granična policija postaće odgovorna za čuvanje granice Evropske unije. Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prelazima sa prvim susjedima biti pooštrene. U Spoljnotrgovinskoj komori podsjećaju da su od 30 graničnih prelaza za međunarodni teretni transport samo dva prelaza na kojima se može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi od početka sljedeće godine zbog oštrijih kontrola mogli biti dodatno opterećeni.

Ulaskom Hrvatske u Sengen mi očekujemo određene pojačane kontrole iako nas uvjeravaju da u tom kontekstu neće doći do nikakvih novih procedura ali dovoljno vam je to da vi raspolažete sa 2 granična prelaza . Pri tom ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH 72% svojih roba izvozi na tržište EU a prva tranzitna zemlja je Hrvatska.

"Očekuju da će im nakon zvanične potvrde o ulasku u šengenski prostor nadležne institucije iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja imaju sa postojećom granicom Šengen zone u Sloveniji. A iskustva prevoznika su – čekanja i detaljne kontrole", kaže Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK BiH.

Mi smo očevici da na graničnim prelazima BiH su zaista ogromne gužve se dešavale proteklih 10 godina a sada ulaskom Hrvatske u Šengen sve te gužve koje su se dešavale na granici sa Slovenijom prelaze na granicu sa BiH i Hrvtaskom. Hrvatska će ulaskom u Sengen prevoznicima raditi jedan veoma detaljan pregled koji je po obavezama da to radi gdje će doći do još većih gužvi nego što jesu. 

Nikola Grbić, Udruženje prijevoznika za unutrašnji i međunarodni promet RS kaže  - Mogući problemi mogli bi se riještiti otvaranjem dodatnih prelaza koji imaju potpunu kontrolu roba ili osposobljavanjem jednog od postojećih gdje bi fitosanitarne inspekcije radile 24 sata dnevno.

"Što se tiče određenih nekih drugih prelaza gdje bi se možda mogle uvoziti i izvoziti robe koje zahtijevaju fitosanitarne ili druge preglede to je isključivo stvar dvije zemlje BiH i Hrvatske i unutar toga međunarodnog ugovora mora se tačno definisati koji je to granični prelaz od kada na tom rpelazu je moguće da se vrši promet takvih vrsta roba . Postoje posebne komisije u biH koje sarađuju sa sličnim tijelom u Hrvatskoj i sami zahtjevi treba da budu upućeni prema toj komsiji", kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

U bezbjednosnom smislu ulazak susjedne zemlje u Šengen zonu doprinijeće većem stepenu zaštite vanjskih granica šengenskog prostora, a time i naše zajedničke granice, saopštili su iz Granične policije BiH.

"Kroz različite vidove dosadašnje uspješne nsaradnje , uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Shengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kritetrija a tiime i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala", rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

I građane očekuju novine prilikom ulaska u Evropsku uniju od sljedeće godine. ETIAS sistem trebao je biti paralelno uspostavljen sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali je njegova primjena odgođena do novembra 2023. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti