Plava propusnica - novi turistički proizvod Dubrovnika, Kotora i Mostara

11.11.2022. 07:37 / Izvor: HINA
Plava propusnica

Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar "Plava propusnica - Blue Pass" predstavljen je u četvrtak u Dubrovniku.

Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar "Plava propusnica - Blue Pass" predstavljen je u četvrtak u Dubrovniku, u sklopu završne konferencije 1,7 miliona eura vrijednog prekograničnog projekta Otkrivanje prekogranične vodene bioraznolikosti - EXChAngE.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. - 2020. Ukupni budžet projekta je 1,7 miliona eura, uz sufinanciranje EU od 1,4 miliona eura. Projekt je započeo 15. augusta 2020. godine i trajao je 27 mjeseci.

Nakon 27 mjeseci provedbe predstavljen je glavni rezultat: novi turistički proizvod – Plava propusnica (engl. Blue Pass) koji omogućuje posjete uz popuste novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarijum Boka (Crna Gora), Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar (Bosna i Hercegovina) i privlači više turista u ovo područje.

Voditelj projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity) Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku rekao je kako Plava propusnica povezuje više turističkih lokacija u tri grada na UNESCO-ovom popisu.

"Dubrovnik, Kotor i Mostar su relativno blizu i turisti ih rado obilaze. Uz to smo razvili i mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz tri grada na šest jezika. Iz projekta je Institut dobio pola miliona eura, od čega je u dubrovački Akvarij uloženo 300 hiljada eura za tri velika bazena koja su prije bila ukopana", izjavio je Antolović.

Ramiz Pašić iz Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je iz projekta sa 150 hiljada eura obnovljena Gradska banja u Mostaru, dok je TZ zbog inflacije i pandemije dodao još 43 hiljada eura s PDV-om.

"Gradska banja bila je u derutnom stanju, iako je redovno koriste plivački klubovi. Sad će opet zasjati u punom sjaju, a bit će uvrštena i na mostarsku Plavu stazu, s drugim spomenicima pored rijeke Neretve. S Plavom propusnicom turisti mogu s popustom obići Tekiju u Blagaju, u Mostaru Karađoz-begovu džamiju i ostale muzeje te Park prirode Hutovo Blato", naveo je Pašić.

Mirko Đurović s Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore rekao je kako je sredstvima iz projekta dopunjen Akvarijum Boka u Kotoru s dva nova bazena i novom postavom organizama iz Jadranskom moru.

"Uz to smo u dvorištu postavili interaktivne panele, gdje posjetitelji mogu dodatno naučiti o značaju biološke raznolikosti i problemima Jadranskog mora. Nadam se da će ''''Plava propusnica'''' doprinijeti mobilnosti turista između tri grada", istaknuo je Đurović.

Dubrovački Akvarij u Tvrđavi svetog Ivana u martu je ponovno otvoren nakon 18 mjeseci obnove kroz projekt EXChAngE, u sklopu kojeg su obnovljena tri velika bazena i osmišljena ekološka edukacija za djecu.

Plava propusnica je dostupna na prodajnim mjestima partnera projekta EXChAngE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti