Dok prijeti potop proizvodnje: Odmrznuti pileći file u BiH prodaju kao svjež

11.11.2022. 11:23 / Izvor: N1
piletina

Peradarski sektor nije jedini koji je u padu.

"Vidimo da pola farmi više ne radi. Prijeti nam potop proizvodnje jer su nam najavljene i velike količine mesa iz uvoza", upozoravaju domaći proizvođači mesa u programu N1, dok naglašavaju da građani nisu ni svjesni šta kupuju.

Nakon što su mlinari najavili "korekcije" cijena brašna, uzgajivači tovnih pilića ističu da možemo očekivati manjak i poskupljenje pilećeg mesa.

Čemu se građani BiH zaista mogu nadati u narednom periodu upitali smo tajnika Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, Suada Selimovića, predsjednika Seljačkog saveza FBiH, Dragana Pavlovića i predsjednika Koordinacijskog tijela za peradarstvo, Predraga Miličića.

Proizvođači pilećeg mesa, jaja i prerađevina pilećeg mesa pritisnuti su enormnim povećanjima inputa za proizvodnju – odnosno poremećajem u cijenama kukuruza, soje i žitarica.

"Saopštili smo da se dobar dio proizvodnih kapaciteta zatvorio. Mislimo da državna vlast treba da riješi barem pitanje akciza na gorivo, jer bi to nama, koliko – toliko, rasteretilo troškove", rekao je predsjednik Koordinacijskog tijela za peradarstvo, Predrag Miličić, napominjući da su budžeti svih nivoa vlasti u BiH puni zbog enormnih cijena.

Ljudi će, naglasio je, uslijed ovakve situacije, tražiti nekvalitetne alternative.

Nije problem samo piletina: U padu proizvodnja junećeg mesa i svinjogojstvo

Peradarski sektor nije jedini koji je u padu.

"U BiH je trenutno najviše u padu svinjogojstvo i proizvodnja junećeg mesa. Ulazni troškovi su nam enormni, teško je održati proizvodnju. Hrana je postala oružje. Bojim se da ni ovaj dio proizvodnje za naše potrebe nećemo zadržati”, upozorio je Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.

U svemu ovome – moguć je dodatni prihod za sve ostale uključene u lanac, dok najviše trpe krajnji potrošači i proizvođači.

"Vidimo da pola farmi više ne radi. Prijeti nam potop proizvodnje jer su nam najavljene i velike količine mesa iz uvoza. Jednostavan je odgovor kako se izboriti sa situacijom – samo povećanom proizvodnjom i pažnjom", naglasio je Suad Selimović, tajnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Može se uvesti sve, a izvozimo uglavnom novac

A umjesto uvećane proizvodnje, uvoz pilećeg mesa u BiH je uvećan za 1000 tona.

"Porazno je da u ovu zemlju sve i svašta se može uvesti, a da izvozimo najviše novac. Mi, proizvođači, garantujemo da možemo proizvesti bolje, svježije i brže. Dolaze nam informacije da se smrznuti file sa raznih lokacija u BiH odmrzava i pušta u promet kao svježi", upozorio je Miličić.

Takve proizvode građanima je teško prepoznati u rashladnoj vitrini, a vlast bi morala kontrolisati takve uvoze i plasiranje.

"Još nismo shvatili šta znači kupujmo domaće. Da jesmo, bili bismo svi sigurniji i svi bismo profitirali iz tog lanca", pojasnio je Pavlović.

Pavlović svemu ovome dodaje da fokus mora biti na zadržavanju trenutne proizvodnje, dok je o njenom povećanju teško i govoriti, jer, kako kaže, sela u Hercegovini su prazna – više nema ko raditi.

"Hrana u BiH će biti ogroman problem, ovo je zadnji čas da politika proba nešto napraviti", naglasio je.

Pavlović vjeruje da se ove, već previsoke cijene, neće mijenjati do kraja tekuće godine. Ipak, upozorava, s obzirom na najavljena poskupljenja energenata nakon Nove godine – sigurno će morati doći do dodatnih poskupljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti