Slovenački Interenegro kupio projekat vjetroelektrane Ivan Sedlo

11.11.2022. 15:46 / Izvor: Akta.ba
vjetroelektrana ivan sedlo

Ljubjanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva.

Ljubljanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vjetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva.

Kako je Akta.ba već najavila, slovenačka firma će upravljanje vjetroelektranom preuzeti od firme Suzlon Wind Energy BH d.o.o. koja je ishodovala sve potrebne dozvole i zvanično počela pripremne radove.

Vrijednost projekta je 40,6 miliona eura ( oko 70 miliona KM), a očekuje se da će vjetroelektrana pokriti potrošnju više od 26.000 domaćinstava.

Pet vjetroturbina za čiju je gradnju danas izdata i građevinska dozvola, imat će ukupnu nominalnu snagu od 25 megavata (MW) i očekivanu godišnju proizvodnju od 65,7 gigavat sati. Prema prognozama, vjetroelektrana će biti priključena na mrežu 2025. godine. Ugovor o otkupu projekta zaključen je krajem oktobra, javlja slovenačka agencija STA.

Za Interenergo je to prvi projekt vjetra na ovom području i treći projekt vjetra u portfelju projekata obnovljive energije. Do sada je izgradio vjetroelektranu u Hrvatskoj, a gradi i u Sjevernoj Makedoniji.

Iz Interenerga procjenjuju da se Bosna i Hercegovina, koja je tradicionalno uglavnom zavisila od uglja, približava prekretnici dobijanja polovine svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije kroz razvoj i diversifikaciju svog energetskog portfelja.

U Interenergu, gdje su projekti uglavnom prisutni u Sloveniji i zemljama bivše Jugoslavije, kažu da razvojem novih projekata obnovljivih resursa na području jugoistočne Evrope doprinose bržoj zelenoj tranziciji regiona, iako veći dio regiona još uvijek nije dio EU i njenih ekoloških politika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti