Stajsko đubrivo moguće koristiti za proizvodnju električne energije

14.11.2022. 07:56 / Izvor: BHRT
Farma

Stajsko gnojivo je odličan nus proizvod koji se može koristiti za proizvodnju električne energije. Upravo zbog toga je farma Spreča kod Kalesije jedinstvena u Federaciji BiH.

Stajsko gnojivo je odličan nus proizvod koji se može koristiti za proizvodnju električne energije. Upravo zbog toga je farma Spreča kod Kalesije jedinstvena u Federaciji BiH. Iz biogasa dobijenog spaljivanjem stajskog đubriva proizvode struju.

Proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka je primarna djelatnost Farme Spreča u Donjim Dubravama kod Kalesije. Sada goveđi i pileći stajnjak, te u manjoj mjeri silažu i ostatke hrane koriste za proizvodnju biogasa iz kojeg dobijaju električnu energiju.

"Kompletna količina električne energije se distribuira u mrežu. Ne koristi se za vlastite potrebe. U tom postupku javlja se i značajna količina toplotne energije koja se može iskoristiti za zagrijavanje objekata tu na farmi.“, Said Karić, direktor Farme Spreča.

"Time smo mi eliminisali upotrebu fosilnih goriva za zagrijavanje objekata na Farmi, što je itekako značajno sa aspekta zaštite okoline.", Adina Ćosić, inženjer na bioplinskom postrojenju.

U budućnosti su u planu toplotnu energiju koristititi za stakleničku proizvodnju. Kada je riječ o cijeni, postoji razlika u odnosu na druge obnovljive izvore energije.

"Ovdje može doći do povećanja cijena sirovina koje se koriste, a ta cijena je, koliko smo upratili, kod svih obnovljivih izvora identična. Međutim, kod drugih izvora ne mora doći do povećanja, ako su solari, sunčeva svjetlost u pitanju, voda, neće doći do poskupljenja, dok u ovim slučajevima može doći.", Said Karić, direktor Farme Spreča.

Iz Privredne komore Tuzlanskog kantona ističu da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, samo ih treba iskoristititi, a da je ova farma jedan od primjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti