Vlada ZDK-a usvojila odluke za dodatnih 300.000 KM poticaja poljoprivredi

17.11.2022. 13:15 / Izvor: Fena
poljoprivreda

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju nekoliko odluka o odobravanju sredstava za poticaje poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju nekoliko odluka o odobravanju sredstava za poticaje poljoprivrednim proizvođačima, u ukupnom iznosu većem od 300.000 KM - izjavio je ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić.

Odobrena su sredstava za podršku za jačanje kapaciteta poljoprivrednih zadruga, za nabavku protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje, dodatna sredstava na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima, za podršku otkupljivačima ljekovitog bilja, za otkup nekultivisanog bobičastog voća i nekultivisanih gljiva te za nabavku mehanizacije za poljoprivredu.

"Otprilike su ovo podsticajne mjere koje su nastale reprogramom za podsticaj, a koji je nastao usljed izmjene budžeta ZDK-a i ovog ministarstva. Za podsticaj nabavke mehanizacije obuhvaćena su 154 naša poljoprivrednika. Ukupan iznos današnje podrške je preko 300.000 KM, s čime smo na ukupno 90 posto realizacije poticaja za ovu godinu. Ostalo je još da se riješe otkupljivači-prerađivači pilećeg mesa, a što će biti na sljedećoj sjednici vlade. Imamo i naše mljekare, s čime ćemo na vrijeme završiti sve naše poticajne mjere u planiranom roku i dinamici, kako smo to i priželjkivali. Sa mjerama interventne podrške proljetnoj i jesenjoj sjetvi, sa nekih 30 poticajnih mjera, ove ćemo godine ukupno realizirati 4.650.000 KM", podvukao Hadžić.

Dodao je kako su na vrijeme prepoznali probleme za peradarstvo te su za te proizvođače, osim federalnih poticaja, obezbijedili i kantonalni poticaj “po kvadratu proizvodnog pogona”, što je već isplaćeno.

"Osim toga, subvencionirano je i do 30 posto troškova veterine, koji nastaju u njihovom proizvodnom procesu po otkupljenom piletu i s te smo strane zadovoljili peradare. S druge strane, mljekare smo obuhvatili kroz subvenciju po grlu te interventnim mjerama proljetne i jesenje sjetve", kazao je Hadžić.       

Osim odluka za podršku poljoprivrednim proizvođačima, Vlada ZDK usvojila je i Odluku o odobravanju namjenskih sredstava za kupovinu šuma i šumskog zemljišta u ZDK-u.

"Ovom smo odlukom izvršili kupovinu šuma od naših privatnih lica. To je jedan pilot-projekt na koji smo posebno ponosni i za koji smo iz namjenskih sredstava ove godine izdvojili 100.000 KM te izvršili kupovinu ukupno 1.000 hektara privatne šume. To je jedan projekt koji se pokazao jako uspješan. Ukupno je realizovano pet ugovora, od naših privatnih lica. Kupili smo 'enklave', zemljište koje je prekriveno šumama, što je vrlo korisno. Kupili smo gotove šume, jer očigledno je da dugi niz godina imamo problem s pošumljavanjem te namirivanjem količine šuma koje nestaju", naveo je Hadžić.

Šume su, dodaje, otkupljene na područjima gdje je i inače taj kanton najbogatiji šumama, a to su općine Kakanj i Vareš te Grad Zavidovići. Najavio je kako će nastaviti s realizacijom tog programa, čime žele povećati površine šumskog zemljišta u državnom vlasništvu, a kojim će na području tog kantona upravljati Javno preduzeće Šumsko privredno društvo ZDK-a iz Zavidovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti