Propao posao: Koliko para je uloženo u izložbeno-prodajni salon u Lincu?

19.11.2022. 11:40 / Izvor: atvbl.com
izložbeno-prodajni salon u Lincu

Glasno najavljivani projekat, izložbeno-prodajni salon u Lincu čiji je glavni posao trebalo da bude poboljšanje kontakata i pristupa austrijskom tržištu, čini se da je propao.

Glasno najavljivani projekat, izložbeno-prodajni salon u Lincu čiji je glavni posao trebalo da bude poboljšanje kontakata i pristupa austrijskom tržištu, čini se da je propao, javlja ATV.

Iako iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji kažu da je još u funkciji, samo sa drugačijim aktivnostima, to ne djeluje tako. Novca nisu imali ni za osnovno, poput plaćanja prostora u kojima su trebali poslovati. Za sve je, kažu, kriva pandemija. Zato im je Vlada Republike Srpske zakup prostora plaćala čak tri godine, iako je trebala samo jednu. Koliko para je u sve to uloženo niko ne zna, pa ni Mladen Filipović. 

"On je aktivan, ali nije u svrhe sad za naše privrednike. Mi smo to stopirali iz razloga što je sve trajalo toliko.. Rekao sam da imamo podršku izvozno orijentisanih preduzeća kroz projekat koji ima tri faze. Novinar: Samo malo, ako nije za naše privrednike, za koga je on sad namijenjen?Ne, sad je, pa, u suštini projekat taj završen. Na drugi način radimo promociju naše privrede", kaže šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Zadatak da animiraju firme koje bi tamo izložile svoje proizvode imala je područna Privredna komora Banjaluka. Danas kažu da je to bio njihov jedini zadatak i da je sve ostalo bilo na Predstavništvu. Niti smo opremali prostor, niti prste u ugovoru o zakupu, predsjednik područne Privredne komore. Goran Račić tvrdi da se Predstavništvo projektom uopšte nije bavilo, kao da su mislili da to može raditi samo od sebe, i to je razlog propasti.  

"Mi smo pomogli da se firme dole angažuju, a Predstavništvo je obećalo da će tim firmama pružiti svu potrebnu infrastrukturu, da će zaposliti ljude koji će raditi na promociji tih proizvoda, organizovati mjesečne izložbe, sajmove i ostalo, međutim pod izgovorom korone oni nisu ništa radili. Čak godinu i po dana nisu platili kiriju i onda je projetilo da dođe do tužbe, pa je na kraju Vlada doznačila novac da bi se taj problem riješio i sad to više nije u funkciji", kaže Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka.

Koliko para je iz budžeta Republike Srpske otišlo u ove svrhe, ne znaju ni iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saranju. Na naš upit su najmanje odgovorili ono što smo pitali, ali na kraju kažu da je Predstavništvo potpisalo Ugovor o iznajmljivanju prostora 1.1.2019., a da je isti raskinut 31.12.2021. godine. Što se ne poklapa sa informacijama šefa predstavništva. Po njemu je to dvije godine više.

"Izložbeno-prodajni prostor u Lincu otvoren je u maju 2019. godine kao prostor gdje je omogućeno izvozno orjentisanim privrednicima da predstave i izlože svoje proizvode potencijalnim kupcima i distributivnim partnerima iz Austrije, a u saradnji sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, zakupljenog od strane Predstavništva Republike Srpske u Austriji", poručuju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske. 

U prostor od 500 kvadratnih metara u Lincu, Vlada Republike Srpske je uložila početnih 60 hiljada evra, rečeno je na dan otvaranja. Izložbeno-prodajni salon otvoren je u maju 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti