Košarac: Modernizovati pravni okvir u oblasti javnih nabavki

28.11.2022. 13:09 / Izvor: SRNA
javne nabavke

U BiH je od ključnog značaja jačanje domaćih stručnih kapaciteta u području javnih nabavki na svim nivoima vlasti u BiH.

U BiH je od ključnog značaja jačanje domaćih stručnih kapaciteta u području javnih nabavki na svim nivoima vlasti u BiH, kao i da svi u zemlji dalje modernizuju domaći pravni okvir u ovoj oblasti, izjavio je danas na Јahorini ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

"Dobar sistem javnih nabavki stvara dobar poslovni ambijent za mala i srednja preduzeća, te privredni sektor u cjelini u današnjim izazovnim okolnostima", rekao je Košarac na otvaranju prve Međunarodne konferencije o javnim nabavkama.

Košarac je istakao da je unapređenje sistema javnih nabavki kontinuiran proces i zahtijeva neprestano ulaganje, rad i jačanje stručnih kapaciteta, ali i dalje poboljšavanje pravne bezbjednosti, kako bi bili dostignuti evropski standardi u oblasti javnih nabavki.

On je ukazao da su globalna kriza i svakodnevne promjene na svjetskim tržištima još povećala značaja ovog pitanja, te dodao da je stvaranje efikasnog regulatornog i operativnog modela javnih nabavki postalo vitalno pitanje institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

"Za nas je vrlo jasno definisan kao primarno spoljnopolitički cilj članstvo u EU i smatram da sve institucije u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, čine napore kako bismo što prije, ne samo imali kandidatski status, nego i postali članica Unije", istako je Košarac.

Pregovaranje sa evropskom delegacijiom, prema njegovim riječima, nije bez političkog uslovljavanja, ali BiH ima definisanu kredibilnu, legitimnu odluku Predsjedništva BiH.

On je istakao da su u današnjim globalnim izazovima javne nabavke dodatno stavljene pod lupu javnosti i nadležnih kontrolnih organa, te dodao da je zbog toga važno unapređivati sistem javnih nabavki.

Košarac je podsjetio da se od 2018. godine intenzivno radilo na usklađivanju domaće legislative sa evropskim direktivama, te naveo da su ove godine usvojene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, čime su u značajnoj mjeri usklađeni propisi sa EU zakonodavstvom.

Prema njegovim riječima, otvoren je prostor za dalje napredovanje ovog važnog segmenta, koji ujedno predstavlja i jedan od prioriteta kada je riječ i članstvu BiH u EU.

"Današnja konferencija rezultat je zajedničke aktivnosti udruženja `Ekonomski forum`, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Agencije za javne nabavke BiH. Pozdravljam njihovu saradnju i izražavam uvjerenje da će ovaj međunarodni skup doprinijeti unapređenju, efikasnosti i transparentnosti sistema javnih nabavki, te daljem usklađivanju sa standardima EU", poručio je Košarac.

Predstavnik Udruženja ekonomista "Ekonomski forum" iz Banjaluke Goran Račić rekao je da je organizacija ovog skupa proizašla iz potrebe za stalnim jačanjem sistema javnih nabavki u BiH i stalnoj edukaciji stručnjaka iz područja javnih nabavki, te prilagođavanja domaćeg zakonodavstva sa direktivama EU.

"Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH je uspostavila formalni, ugovorni odnos sa EU. Ovim sporazumom zemlja se obavezala da će postepeno uskladiti svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU", podsjetio je Račić.

Račić je naveo da je jedan od uslova za kandidatski status BiH i Zakon o javnim nabavkama, te dodao da je usvajanjem izmjena i dopuna ovog zakona u avgustu ove godine poboljšan pravni okvir, ali da to još nije dovoljno.

"Јoš nemamo zakon koji će omogućiti privredi i ugovornim organima efikasan i provodiv postupak javne nabavke, bez spekulacija, zloupotreba i komplikovanih procedura", istakao je Račić.

On je rekao da će ova dvodnevna konferencija pokrenuti pitanja o nedostacima postojećeg zakonskog okvira, koristeći dobre prakse evropskog zakonodavstva i regiona, te utvrditi prijedloge na kojima će se zasnivati novi zakon o javnim nabavkama.

Glavni predavači su profesor međunarodnog i evropskog trgovačkog prava sa Univerziteta u Halu u Engleskoj Kristofer Bovis, profesor upravnog prava sa Univerziteta u Torinu Roberto Karanta, Sanja Badrov Ranić iz Hrvatske i sudija Federalnog upravnog suda iz Graca Karin Šnabl.

Među panelistima su i međunarodni stručnjak i konsultant iz kompanije "Planet S.A" iz Atine Nikos Manolopulos, Tarik Rahić iz Agencije za javne nabavke BiH, međunarodni stručnjak i konsultant iz Srbije Veljko Sikirica, sudija Suda BiH Maida Bikić, te rukovodilac pravne službe "BH pošta" Hajrudin Buza.

Panelisti su i član Kancelarije za razmatranje žalbi BiH Siniša Tešanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinka Grbo, rukovodilac grupe za normativno-pravne poslove iz Agencije za javne nabavke BiH Dražen Vidaković, kao i revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vukajlović.

Pokrovitelj konferencije je Savjet ministara, uz učešće Delegacije EU u BiH, Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti