Traži se nadzor nad cijenama osnovnih životnih namirnica u Kantonu Sarajevo

02.12.2022. 11:29 / Izvor: Akta.ba
životne namirnice

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor nad kretanjem cijena.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor nad kretanjem cijena osnovnih životnih namirnica za period od januara 2021. pa do kraja novembra 2022. godine.

"Kontinuirani rast cijena postao je veliki teret svima nama koji živimo na području Kantona Sarajevo, a povećanja cijena praktično se dešavaju preko noći. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko snosi najveću odgovornost za ova enormna poskupljenja životnih namirnica i zbog toga tražimo da Kantonalna inspekcija izvrši sveobuhvatan nadzor, ali i analizu prikupljenih podataka, kako bismo sa sigurnošću mogli utvrditi da li je razlika u cijeni proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača pretjerana i koliko bi ustvari trebala biti stvarna cijena osnovnih životnih namirnica", pojasnio je ministar Delić svoj zahtjev upućen inspekciji Kantona Sarajevo.

Podsjetio je i da je ministarstvo već ranije slalo isti zahtjev inspekciji, ali da se na osnovu podataka koji su dostavljeni ministarstvu nije moglo procijeniti stvarno stanje, te da ovaj put ministarstvo traži sveobuhvatniji nadzor i analizu.

Kao stoji u zahtjevu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo od Kantonalne inspekcije traži nadzor i analizu cijena brašna, hljeba, mlijeka, ulja i šećera za period od 01.01.2021. do 30.11.2022. godine sa zaključkom da li su poslovni subjekti poštivali zakonske odredbe koje se odnose na pitanje formiranja i kontrole cijena zasnovanih na odredbama o primjeni Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti