Rudari FBiH: Dio kolektivnog ugovora je diskriminirajući

06.12.2022. 08:37 / Izvor: Akta.ba
rudari

Rudari koji nisu članovi reprezentativnog sindikata rudara kažu kako su zabrinuti za svoj status, te da je ovaj dio kolektivnog ugovora diskriminirajući.

Nakon što su se rudari u Federaciji izborili za povećanje plata za 11 posto koje će stupiti na snagu 1. januara  naredne godine, pojavilo se obavještenje u rudnicima, zbog kojeg je došlo do nezadovoljstva među rudarima koji nisu članovi Samostalnog Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. Naime, u obavještenju stoji da se Kolektivni ugovor primarno primjenjuje na radnike koji su u vrijeme stupanja Kolektivnog ugovora bili ili su naknadno postali članovi sindikata potpisinika ovog Kolektivnog ugovora i reprezentativnog sindikata kod poslodavca.

Rudari koji nisu članovi reprezentativnog sindikata rudara kažu kako su zabrinuti za svoj status, te da je ovaj dio kolektivnog ugovora diskriminirajući., izvještava O Kanal.

"Prava i ostvarivanje plate će imati samo članovi krovnog sindikata, što znači da mi članovi sindikata koji nije reprezentativan kod poslodavca nećemo imati prava na povećanje plate niti ćemo imati pravo na ostvarivanje prava iz radnog odnosa", izjavio je Enes Bašić, predsjednik Strukovnog rudarskog sindikata u rudniku Kreka.

Iz reprezentativnog sindikata rudara rudnika Kreka žestok odgovor. Kolektivni ugovor se primjenjuje primarno na članove sindikata, ali primarno ne znači isključivo, tvrdi Zuhdija Tokić.

"To je osnovno i elementarno nepoznavanje. Ja bih savjetovao te koji šire dezinformacije da se prvo edukuju i obrazuju pa da onda predstavljaju. To su plaćenici JP Elektroprivrede BIH koji i ovih dana po tržnim centrima dobijaju instrukcije kako i na koji način da omalovaže ovo što mi radimo. Ja kao odgovoran čovjek moram kazati da predstavljam sindikalnu organizaciju čije članstvo je preko 90% rudara. Moja obaveza je da primarno njih zastupam i borim se za prava tih članova", rekao je Zuhdija Tokić, Predsjednik Sindikata rudnika Kreka

Činjenica je, kažu iz Granskog sindikata, da je ova stavka u ugovoru prepisana iz Kolektivnog ugovora uposlenih u JP Elektroprivreda BIH, te da će svi radnici u konačnici imati ista prava, bez obzira bili u sindikatu ili ne.

 Imamo povećanje svih plata za sve radnike u rudnicima FBIH za 11%. Ako analiziramo visinu prosječne plate u rudnicima FBIH onda možemo kazati da će povećanje plate kroz povećanje cijene rada proizvesti povišicu u prosjeku od 150 KM, kazao je Sinan Husić, Predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBIH

"Mi smo na terenu već vidjeli ogromno zadovoljstvo rudara u okolnostima koje jesu. Znači povećanje od 11% uz ostanak onih 230 KM iz maja mjeseca stvara dobru osnovu sindikatu koji u aprilu zna kako će nastupiti kada je u pitanju ponovno poboljšanje uslova rudara", dodao je Zuhdija Tokić.

Potpisivanje Kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva očekuje se nakon sjednice Federalne vlade, krajem ove ili početkom naredne sedmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti