Bećirović i Sattler: Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu

06.12.2022. 12:32 / Izvor: Akta.ba
eu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera. U fokusu sastanka je bio proces evropskih integracija naše države, a Bećirović je pružio punu podršku Deklaraciji Samita Evropska unija - Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.

Razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Evropskog vijeća u ovom mjesecu koje treba da odluči o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.  Bećirović je naglasio  da se vlasti moraju fokusirati na rješavanje prioriteta iz preporuke Evropske komisije za kandidatski status Bosne i Hercegovine, između ostalog, na usvajanje izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o sukobu interesa i o sudovima, kao i na poduzimanje odlučnih koraka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Bećirović, od velike je važnosti da se Bosna i Hercegovina okrene u pravcu evropskih i euroatlantskih integracija, te da se intenziviraju aktivnosti na tom planu. Na sastanku je naglašeno da bi kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU za novoformirane vlasti bila odlična prilika da odmah  krenu u nastavak realizacije preporučenih mjera. Oba sagovornika su se složila da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Ambasador Sattler je naveo da je preporuka Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH snažan podstrek svim akterima u Bosni i Hercegovini da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva vidljiva i itekako moguća, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti