Privrednicima odobreno više od pola miliona KM za nova tehnološka ulaganja

07.12.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
privrednici

Potpisani ugovori obuhvataju poticaje za nova ulaganja u modernizaciju, digitalnu transformaciju i standardizaciju poslovanja u ukupnom iznosu oko 550.000 KM, dok je maksimalni iznos po kompaniji 20.000 KM.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 40 malih i srednjih kompanija s područja Kantona Sarajevo koje su izabrane po javnom pozivu za nova tehnološka ulaganja, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Potpisani ugovori obuhvataju poticaje za nova ulaganja u modernizaciju, digitalnu transformaciju i standardizaciju poslovanja u ukupnom iznosu oko 550.000 KM, dok je maksimalni iznos po kompaniji 20.000 KM.

"Program podrazumijeva sufinansiranje dijela troškova u maksimalnom iznosu od 20.000 maraka za nabavku mašina, softvera, certifikata za standardizaciju i svega drugog što omogućava unaprijeđenje poslovanja i digitalnu tranziciju malih i srednjih kompanija", izjavio je ministar Delić.

Kompanija "Storia" aplicirala je za sufinansiranje troškova nabavke mašine za finalnu obradu drveta za koju su dobili poticaj od 20.000 KM.

"Nabavkom ove mašine poboljšali smo naše kapacitete, podigli kvalitet izrade i napravili korak ka digitalizaciji i automatizaciji poslovanja što će svakako utjecati na ukupno poslovanje naše kompanije", naveo je direktor kompanije "Storia" Adis Zečević.

Maja Andelija, vlasnica i direktorica "A&M Company", firme koja nudi usluge čišćenja ostvarila je pravo na poticaj za nabavku mašine za čišćenje i poliranje podova, što joj je kako kaže, omogućilo da u narednom periodu investira u nabavku novih mašina zbog potražnje na tržištu i širenja poslovanja. 

"Trag Werk" je kompanija koja se bavi projektovanjem u visokogradnji, a poticaj su ostvarili za sufinansiranje nabavke softwera za projektovanje konstrukcija u ovoj oblasti.

"Softwer olakšava i ubrzava obavljanje posla našim inžinjerima, tako da ćemo sigurno nastaviti s procesom digitalne transformacije naše firme", kazao je Nurko Agić, direktor kompanije, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti