TK: Uprkos poskupljenjima, četiri miliona KM manje poljoprivrednicima

08.12.2022. 07:50 / Izvor: Federalna.ba
poljoprivreda

Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđeno je da poljoprivrednici s područja Tuzlanskog kantona dobiju za oko četiri miliona manje sredstava za podsticaje.

Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđeno je da poljoprivrednici s područja Tuzlanskog kantona dobiju za oko četiri miliona manje sredstava za podsticaje. U vrijeme inflacije i poskupljenja, smatraju da će situacija u poljoprivredi biti sve gora.

Poljoprivrednici razočarani novim Nacrtom budžeta Tuzlanskog kantona. Ni to što se gase pojedine farme, što su poticaju mali, kažu, nije vlastima dovoljan signal da bi samo povećanje, a ne smanjenje budžetskih izdvajanja, koliko-toliko, moglo poljoprivredi vratiti realnu mogućnost za opstanak.

"Poljoprivrednici o tome uopšte nisu trebali brinuti. O tome je trebala da brine država, jer naše je bilo samo da zasadimo što više površine, da što više hrane proizvedemo za nas i naše građanstvo“, kaže poljoprivrednik Eldin Glibanović.

Uprkos poskupljenjima svih sredstava potrebnih za poljoprivednu proizvodnju, ostali su uskraćeni za podršku. U Nacrtu budžeta Tuzlanskog kantona za narednu godinu sredstva namijenjena poljoprivredi su smanjena sa sadašnjih 12 na oko devet miliona maraka.

"Zar nije poslužio taj podatak kao osnova za projekciju budžeta za 2023. godinu, koja u svakom slučaju nije trebala biti ista nego i veća, s obzirom da se svi problemi koji su bili u 2022. godinu nisu promijenili“, smatra Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivrednika pri Privrednoj komori TK-a.

Nismo svjesni koliko bogatstvo imamo i koliko dodatno možemo proizvesti uz dovoljnu podršku nadležnih i zaštitu i korištenje domaćih proizvoda, kao što je to slučaj u zemljama okruženja, kažu poljoprivrednici.

"Moramo voditi računa o našoj prehrambenoj sigurnosti i suverenosti, da što više proizvedmeo hrane lokalno koja će biti skladištena u našim skladištima“, poručuje Selimović.

Nadležni na kantonalnom nivou u Tuzli naglašavaju da nema potrebe za dizanjem panike, naglašavajući da je riječ o Nacrtu budžeta za 2023. godinu i da sredstva namijenjena za podršku poljoprivrednicima neće ostati na devet miliona maraka.

"Bit će više. Riječ je o nacrtu. Očekujem da ćemo poljoprivredu staviti u fokus i da će ona biti u najmanju ruku na nivou ovoga što je bilo u 2022. godini“, kaže Suad Mustajbašić ministar finansija TK-a.

Podsjećamo, usvojeni Nacrt budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu iznosi oko 556 miliona maraka i za oko 30 miliona je manji u odnosu na 2022.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti