Niže cijene goriva, očekuje li nas pojeftinjenje ostalih proizvoda?

09.12.2022. 08:22 / Izvor: N1
Novac

U automobile od jučer sipamo i jeftinije gorivo. No, sreća će nam biti kratkog daha poručuju ekonomisti.

U automobile od jučer sipamo i jeftinije gorivo. No, sreća će nam biti kratkog daha poručuju ekonomisti. Očekivali smo mnogo od odlazeće garniture vlasti, no nisu pomogli gotovo ništa. Očekivanja ponovo rastu kako se priča o formiranju vlasti. Hoće li opet biti uzalud?

U tmurno vrijeme kada ni oko kontejnera nije gužva jer nema ni bajate hrane, pojavila se dobra vijest.

"Izgleda da predstoji period u kojem će se recesija ipak izbjeći", kazao je Anto Domazet, Ekonomski fakultet Sarajevo.

Iznenađuje s obzirom na poruke iz Evropske Unije.

"Evropa će ove zime ući u recesiju. Rasta neće biti prije proljeća. Većina država članica EU doživjeće dva uzastopna kvartala kontrakcije", kazao je Paolo Gentiloni, evropski komesar za ekonomiju.

Recesija je kada dva kvartala uzastopno padne industrijska proizvodnja. BiH je imala pad u prethodnom kvartalu kao i Njemačka. Vodeća evropska ekonomija u problemima.

"S obzirom da BiH najveću vanjsko-trgovinsku razmjenu ima sa EU, pogledajte kakav je izvoz u Njemačku nemoguće je da se ne reflektuje na BiH", kazala je ekonomistica Svetlana Cenić.

Zbog usporenja svjetske privrede desio se pad cijena nafte odnosno goriva.

"Zbog recesije koja prilazi a imamo usporenje u ekonomskim tokovima dolazi do smanjenja tražnje a onda to dovodi do niže cijene. Posljedica toga je da će privreda da usporava", kazao je Stevo Pucar, Ekonomski fakultet Banjaluka.

Da s padom cijena goriva ne treba očekivati pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica uči nas iskustvo, a i ekonomisti su saglasni. Kao i da će cijene goriva ponovo rasti.

"Ovaj zadnji pad je nešto što samo konzumiramo. Potrošači mogu biti iznenađeni samo rastom cijena”, kaže Goran Radivojac, Ekonomski fakultet Banjaluka.

Cijene su više puta porasle od kako je prije skoro tri mjeseca objavljeno da će nezaposleni u Federaciji dobiti po 100 maraka pomoći. Danas smo ponovo saznali da bi to moralo da se desi u narednih desetak dana. Brojni siromašni i od 100 maraka će sebi moći kupiti svašta.

Za one u ovom paralelnom svijetu, to je ništa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti