Projekt o javnim preduzećima u KS pozitivan primjer i za druge dijelove BiH

13.12.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
konferencija

Na završnoj konferenciji projekta "Jačanje integriteta javnih preduzeća"(PEIP), koja je održana danas u Sarajevu, istaknuto je da je njegova realizacija pozitivan primjer i za druge dijelove BiH.

Na završnoj konferenciji projekta "Jačanje integriteta javnih preduzeća" (PEIP), koja je održana jučer u Sarajevu, istaknuto je da je njegova realizacija pozitivan primjer i za druge dijelove BiH.

Radi se o projektu koji je  impementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH (UNDP), uz podršku Vlade Norveške i u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo.   

Cilj projekta, koji je pokrenut na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, je doprinijeti jačanju dobrog upravljanja i integriteta u odabranim javnim preduzećima i javnim ustanovama u KS.   

Kako je sa konferencije poručio premijer Forto, kada je sadašnji saziv preuzeo Vladu KS, u mnogim javnim preduzećima i ustanovama zatečena je zapuštena situacija, te je tražen način da se sistemski pristupi reorganizaciji i modernizaciji rada.   

"Tada smo s Ambasadom Norveške i UNDP-ijem dogovorili projekt jačanja integriteta. Uzeli smo sedam firmi i ustanova u kojima su napravljeni veliki iskoraci. Doveli smo najbolje svjetske konsultantske i revizorske kuće koje su analizirale rad, na osnovu čega smo unaprijedili korporativno upravljanje, javne nabavke i generalno upravljanje tim firmama", objasnio je Forto, navodeći ZOI ’84 kao primjer preduzeća u kojem je projekt uspješno primijenjen.   

Zamjenica ambasadora Norveške u BiH Siri Andersen kazala je da je Ambasada podržala projekt jer su uvidjeli da Vlada KS ima snažnu volju za reforme.   

"Iz našeg iskustva, upravljanje javnim preduzećima je kompleksna stvar, zahtijeva kompleksnu reformu, a za početak su vam potrebne činjenice. Drago mi je da je Ambasada Norveške podržala projekt, najprije kroz pregled stanja u sedam kompanija, kako bi se vidjelo kakve su situacija u njima. Drago mi je da su ova javna preduzeće prigrlila proces. Ovo bi moglo poslužiti i drugim dijelovima BiH", izjavila je Andersen.   

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera  izrazila je zadovoljstvo implementiranim projektom.   

"Za Bosnu i Hercegovinu ovo je novi projekt. Novina je da je napravljena analiza stanja kompanija i prepreka u njihovom radu, kao i da su utvrđene preporuke za poboljšanja koje treba provesti u kompanijama. Ovo je model koji definitivno može poslužiti kao primjer drugima", navela je Nedera.     

Korisnici projekta su Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, KJKP Rad, KJP ZOI'84 Olimpijski Centar Sarajevo, KJKP Toplane-Sarajevo, JU Dom zdravlja KS, JU Služba za zapošljavanje KS, JU Studentski Centar Sarajevo i JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti