Pokrenuta lavina u zdravstvu KS, sindikat najavljuje velike promjene

13.12.2022. 10:16 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

Sindikat zdravstva KS ajavljuje veliku promjenu svojih politika, načina rada, ali i sistema zdravstva KS uopće, što će uskoro izazvati doslovno rečeno lavinu u zdravstvu u KS.

Nakon nedavno provedene reorganizacije tijela i organa unutar cijelog sistema Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo (u nastavku teksta Sindikat), Sindikat sada najavljuje veliku promjenu svojih politika, načina rada, ali i sistema zdravstva KS uopće, što će uskoro izazvati doslovno rečeno lavinu u zdravstvu u KS, navodi se u saopćenju Sindikata.

Kako dalje dodaju, "Vlada KS, odnosno premijer Edin Forto i Ministarstvo zdravstva KS će javnosti KS, ali ne samo njima, nego i onima koji su za to nadležni, morati objasniti, opravdati i vjerovatno povući postupke koje su kao vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvene usluge građanima KS, radna i po osnovu radnih prava radnika u zdravstvu Ustavom i zakonima zagarantovanih prava, napravili od imenovanja aktuelnog ministra zdravstva KS Harisa Vranića, premijera i saziva Vlade KS".

Normativi zdravstvenih usluga i mjerila ugovaranja sa ZZOKS

"U pokušaju da se svo javno zdravstvo stavi u isti položaj ugovaranja sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS) sa privatnim zdravstvenim ustanovama, vrlo nesmotreno i bez razmišljanja o poslijedicama po zdravlje građana KS, 17. marta 2022. godine, a na prijedlog premijera KS, Vlada KS je donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 37/09). Ovaj dokument osim mjerila ugovaranja i finansiranja zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama je kao povoljniji u smislu kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga KS u odnosu na (Plavu knjigu), definisao istina stidljivo i pojedine normative broja kadra koji na određeni broj osiguranika, zdravstvene ustanove treba da imaju. Ono što je Sindikatu najteže za shvatiti je da su: Ministarstvo zdravstva KS i Ministarstvo pravde i uprave KS, mišljenjem dostavljenim Vladi KS, odobrili ovaj potez, odnosno propustili su priliku i nisu iskoristili potrebne mehanizme da ovaj potez kao izuzetno nepovoljan za zdravstveni sistem KS bude spriječen", navodi se u saopćenju.

Kako dalje navode "sada se na organizaciju rada i pružanja zdravstvenih usluga u KS može primjenivati federalni normativ koji je u primjeru tima porodične medicine sveden na jednog ljekara medicine i jednu medicinsku sestru na 2.000 osiguranika, a prije ovog poteza to je bio jedan ljekar medicine i dvije medicinske sestre na 1.800 osiguranika".

"Za centre rehabilitacije u zajednici tim je izgubio po pola defektologa, socijalnog radnika i tehničara, a broj osiguranika je sa 30.000 povećan na 40.000 odjednom. Navedena su samo dva mala primjera, a situacija je ista za sve vrste usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite svih ustanova", navode.

Ističu "kako je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je 12. augusta prošle godine objavilo Pravilnik o radnom vremenu zdravstvenih ustanova, a da prije toga, nije zatražilo mišljenje i saglasnost nadležnih komora iz oblasti zdravstva, odnosno saglasnost nemaju".

"Ministarstvo je bilo dužno to uraditi u skladu sa članom 181. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Istina, Ministarstvo zdravstva tražilo je mišljenje raznih komora, čak i onih koje uopće nisu zakonite, a zahtjev za mišljenje su poslali i na neka federalna strukovna udruženja koja sve i da su mišljenje poslala, nisu smjela biti pitana za mišljenje. Ministarstvo zdravstva KS ovakvim ponašanjem prekršilo je član 221. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, tražeći mišljenje od pravnih lica koja su nezakonita, ali i onih koja nisu komore već dobrovoljna udruženja građana. Uz već navedeno, ovakvim postupkom nisu ispoštovali ni Zakon o organizaciji organa uprave Federacije BiH, što je veća zakonska obaveza nego poštivanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Naime, član 66. stav 2. ovog zakona, ministarstvu daje izričito pravo da donose pravilnike i ostale akte kao obavezujuće. Međutim, odmah sljedeći član 67. stav 1. konkretno za Pravilnik o radnom vremenu isključuje tu izričitost i poziva na to da se nadležne komore moraju izjasniti", dodaju.

Pravilnik o radu i sistematizaciji JUDZKS

Podsjećaju kako su kolektivni ugovori za zdravstvo u KS zaključeni 28. aprila, ali se primjenjuju od 1. aprila ove godine.

"Temeljem navedenog, sve zdravstvene ustanove, pa i JUDZKS bile su u obavezi da donesu nove pravilnike o radu i sistematizaciji usklađene sa sada novim pozitivnim zakonskim propisima. Sindikat je u dva odvojena navrata, premijera Fortu i ministra Vranića obavijestio da imenovana komisija JUDZKS za pravljenje prijedloga ovog pravilnika, u kojoj nije bilo predstavnika reprezentativnog sindikata, prekršila procedure donošenja ovog prijedloga i da Sindikat temeljem toga nije dao saglasnost na prijedlog pravilnika jer obavezna konsultacija sa reprezentativnim Sindikatom nije ispoštovana. Konačna verzija pravilnika prije usvajanja na UO JUDZKS i slanja ministarstvu zdravstva u skladu sa članom 21, Zakona o vijeću uposlenika FBiH, nije dostavljena ovom sindikatu na konačno izjašnjavanje i obavezujuću saglasnost. Temeljem navedenog isti će se smatrati ništavnim. Također, Sindikat je stava i da je sam sadržaj pravilnika u smislu općeg dijela i kataloga radnih mjesta u sukobu sa zakonima koji definišu ovu tematiku, a temeljem toga da u Pravilniku ima segmenata koji mogu ugroziti pravilno funkcioniranje zdravstvenog sistema, nije konzistentnan, nema logičku liniju, da su po svemu sudeći neki po sebi pravili radna mjesta. Na kraju, Sindikatat zdravstva KS je 10. decembra prisustvovao sjednici Skupštine Sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH na kojoj je donesena odluka o obnavljanju saradnje između ova dva sindikata, čime će Sindikat zdravstva KS crpiti sva prava koja će uz već postojeća doprinijeti da ovaj sindikat iskoristi sve zakonom dozvoljene mogućnosti za rješenje svih problema i nezakonitosti opisanih u ovom obraćanju", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti