Džindić: Ne očekujemo povećanje cijena plina u FBiH, moguće poskupljenje struje

13.12.2022. 13:20 / Izvor: Federalna.ba
struja

Istakao je da je procedura za donošenje odluke oko 60 dana i da nema informaciju da li će elektroprivrede eventualno podnijeti određeni zahtjev za korekciju cijene.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u utorak u Sarajevu da ne očekuje dalje povećanje cijena plina u Federaciji Bosne i Hercegovine i da je poskupljenje električne energije moguće, iako zasad nije primljen zvaničan zahtjev za korekciju cijene.

"Cijena plina, koja se kvartalno određuje, ne bi trebalo da dođe do daljnjeg rasta, jer imamo određenu stabilizaciju cijena nafte koja je osnovna komponenta za formiranje cijene plina. Što se tiče električne energije, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB još uvijek nisu poslale zvaničan zahtjev za eventualnu korekciju cijene električne energije. Znamo da je procedura i da saglasnost na određivanje te cijene daje Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH - FERK", izjavio je Džindić.

Istakao je da je procedura za donošenje odluke oko 60 dana i da nema informaciju da li će elektroprivrede eventualno podnijeti određeni zahtjev za korekciju cijene.

"Što se tiče Elektroprivrede BiH, kalkulacije već govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su i odgovorne osobe, upravni i nadzorni odbori, skupštine i drugi da eventualno takav zahtjev proslijede FERK-u. Još uvijek nisu, ako budu, sagledaćemo sve mogućnosti i eventualno reagovati ili odobriti takav potez. Vidjećemo. Pratimo stanje. Nadam se da će u 2023. doći do stabilizacije električne energije i na globalnom i evropskom tržištu tako da spram tog poremećaja ćemo morati i mi reagovati", rekao je Džindić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti