Advokati moraju sudjelovati u pravosudnoj reformi

14.12.2022. 07:41 / Izvor: Fena
Advokati

Advokatura mora sudjelovati u predstojećoj reformi pravosudnog sustava - poruka je Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Advokatske komore Republike Srpske.

Advokatura mora sudjelovati u predstojećoj reformi pravosudnog sustava - poruka je Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Advokatske komore Republike Srpske. 

Iz ovih institucija protestiraju zbog činjenice da advokati nisu uključeni u proces usaglašavanja svih zakona o krivičnom postupku u BiH koji traje već godinu i po dana.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Bekir Gavrankapetanović navodi kako "neko priprema na inicijativu Američke advokatske komore usaglašavanje krivičnih zakonodavstava", ali da nije poznato ko je radnu grupu za taj proces formirao.

"Advokatska/Odvjetnička komora FBiH i Advokatska komora RS-a su dvije institucije koje zaista kvalitetno surađuju. Sticajem okolnosti kolege iz RS-a su dobile jedan materijal. Radi se o promjeni 4-5 krivičnih zakona, sve pod motom da se ujedini zakonodavstvo itd. To je inicirala Advokatska komora američkih advokata, međutim nisu oni birali učesnike te komisije", kaže Gavrankapetanović, prenosi Federalna.ba.

Naglašava da nisu imali saznanja da uopće postoji konkretna radna grupa te da je osnovni problem što u tom procesu nije bilo nijednog advokata, a advokat je taj koji zastupa građanina u krivičnom postupku. 

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS-a Savan Zec pojašnjava da se proces usaglašavanja svih zakona o krivičnom postupku u BiH odvija uz saglasnost svih ministarstava pravde u BiH te da je u okviru tog projekta u decembru 2020. održan prvi sastanak programske radne grupe.

"To je nešto što je pozitivno da se radi, ali godinu i po dana imate jedan izuzetno ozbiljan proces i za advokaturu i za pravosuđe i za čitavu BiH i nijedan član radne grupe nije predstavnik bilo koje advokatske komore u BiH", upozorio je Zec.

Navodi da je rad programske grupe okončan, a završna verzija dokumenta usaglašena u maju 2022. godine nakon čega je dostavljena ministarstvima pravde u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti