Od boravišnih taksa Banjaluka zaradila 250.000 KM

17.12.2022. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Banja Luka

U prvih 11 mjeseci ove godine Banjaluka je od boravišne takse ostvarila više od 250.000 KM prihoda, čime je već sada nadmašena prethodna godina.

U prvih 11 mjeseci ove godine Banjaluka je od boravišne takse ostvarila više od 250.000 KM prihoda, čime je već sada nadmašena prethodna godina, a kako kažu iz Turističke organizacije grada za "Nezavisne novine", očekuju da će dostići, pa čak i premašiti rekordnu 2019. godinu.

Naime, podsjećamo da je 2021. godine grad zaradio 200.000 KM od boravišne takse, dok je dosad najprofitabilnija bila 2019. godina, kada je prihod bio čak 290.000 KM. 

Branka Branković, stručni saradnik za odnose s javnošću TOBL, kazala je za "Nezavisne" da ova sezona, iako još nije gotova, dosta obećava. 

"Već sad možemo zaključiti da ćemo definitivno nadmašiti 2021. godinu", kazala je Brankovićeva. 

Prema njenim riječima, do oktobra ove godine grad na Vrbasu je registrovao 120.000 noćenja i 77.000 dolazaka turista širom svijeta, što je, kako kaže, 40 odsto više nego za isti period prošle godine, kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj. 

"Vjerujemo da ćemo i u ovom pogledu nadmašiti dosad najposjećenije sezone. U prilog tome govore maksimalno popunjeni smještani kapaciteti, rezervacije, i to ne samo za novogodišnju noć", zaključuje Brankovićeva. 

Ono što ovu sezonu čini posebnom, pored rekordne posjećenosti, jesu i turisti koji prvi put dolaze u Republiku Srpsku. 

"Banjaluka je otvorila svoja vrata prema Bliskom istoku a i Dalekom istoku", ističe Brankovićeva. 

Naime, za ovo su zaslužne nove direktne aviolinije, a i one koje spajaju Beograd i Banjaluku. Pored ovog, istakla je da ljudi sve više dolaze u velikim grupama od 50, a dodatno je značajno što Banjaluka više nije samo prolazna stanica.

"Turisti bi prije dolazili na jedno noćenje u sklopu svojih odmora. Sada se ovdje zadrže minimalno po tri dana, dakle posvećuju našem gradu više pažnje", kaže ona. 

Turisti dolaze iz zemalja istočne i zapadne Evrope, Turske i Skandinavije, s tim da su Slovenci i dalje najvjerniji gosti. 

Na pitanje zašto je Banjaluka interesantna destinacija za turiste, koji često dolaze i prvi put, Brankovićeva je istakla da razlog leži u njenoj kafanskoj kulturi.

"Imamo kafansku kulturu življenja, a koja nije vulgarna. Banjaluka ovu tradiciju nosi jako dugo, a to se vidi i po našim kafanama, koje imaju poseban pristup noćnom životu, što oni dosad nisu vidjeli", objašnjava Brankovićeva. 

"Strancima je ovo izuzetno privlačno. Tamo odakle oni dolaze moraju danima unaprijed rezervisati sto da bi ručali, večerali, doručkovali. Kod nas su kafane otvorene cijeli dan i kasno u noć, i uvijek se može naći mjesto", kaže ona. 

Miodrag Lončarević, predsjednik Turističke organizacije Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne" da na osnovu već sad popunjenih kapaciteta svih većih gradova Srpske prave plan za 2023. godinu, vodeći se ovom godinom kao pozitivnim primjerom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti