Mladi inovatori iz BiH za razvoj projekata dobili preko 50.000 KM

19.12.2022. 14:16 / Izvor: Akta.ba
inovatori

Na svom Facebook profilu, dr. Edhem Čustović je obavijestio da su odabrani pobjednici Innovation Nation programa za 2022.

U saopštenju za javnost, na svom Facebook profilu, dr. Edhem Čustović je obavijestio da su odabrani pobjednici Innovation Nation programa za 2022, najprestižnijeg i najsveobuhvatnijeg poduzetničkog programa u Bosni i Hercegovini, koji je prije sedam godina osmislila Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (Bosnia & Herzegovina Futures Foundation), kao sredstvo za pružanje poduzetničke obuke svjetske klase i ubrzanje razvoja mladih poduzetnika u Bosni i Hercegovini.

Program je ove godine okupio devet timova, odnosno, više od 50 studenata i mladih profesionalaca različitih profila (inženjeri, ekonomisti, naučnici, umjetnici) iz 18 bh. gradova. Za njih je tokom godine osigurano više od 50.000 KM kao zagarantovana novčana nagrada i dodatnih 80.000 KM doprinosa u naturi za program 2022. godine. 

Innovation Nation program (IEEE) jedinstven je 12 – sedmični edukativni i transformacijski potpuno besplatan program usmjeren na oblikovanje mladih poduzetnika u Bosni i Hercegovini. Svake sedmice, učesnici su imali gostujuća predavanja edukatora i poduzetnika svjetske klase, nakon čega je uslijedila tročasovna radionica. Program organizira i vodi BH Futures Foundation uz podršku obrazovnih partnera La Trobe University (Australija) i MIT Legatum Centar za preduzetništvo (SAD).

INOVATORI

 

Lokalni partner je Fondacija Mozaik, a međunarodnu podršku pružaju Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i GIST. Infobip, ZenDev i Mistral su lokalne tehnološke kompanije koje podržavaju program. Istraživanje, inovacije i startupi su ključni za ekonomski razvoj. Kako bi razvila nove mogućnosti zapošljavanja, BH Futures Foundation je iskoristila svoju ogromnu mrežu, znanje i organizacione vještine da bi razvila intenzivan program pre – akceleratorskog programa koji bi omogućio bh. studentima i mladim profesionalcima da uče od najboljih i dobiju investicije za poslovne koncepte. 

Pilot program je inkubirao i finansirao IEEE (najveća svjetska profesionalna organizacija za inženjere i tehnologe). Program koji je zamišljen u Bosni i Hercegovini danas se provodi u više od deset zemalja u razvoju. Do danas su stotine mladih ljudi u BiH diplomirali Innovation Nation, dobili stotine hiljada KM investicija, pokrenuli desetine kompanija, i postali lideri u svojim zajednicama. Mnogi učesnici su postali intrapreduzetnici, razvijajući nove proizvode i usluge unutar drugih kompanija – istakli su iz Fondacije budućnosti u BiH.

"Čestitamo svim učesnicima. Svi ste vi pobjednici u mojim očima jer ste žrtvovali svoje slobodno vrijeme da naučite nove stvari, izgradite svoju mrežu i budete svoje poduzetničko putovanje. Ponosan na sve vas", rekao je na svom Facebook profilu, dr. Edhem Čustović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti