Orlić: Ili ćemo u EU ili ostajemo da se vrtimo u krugu vlastitih apsurda

20.12.2022. 08:39 / Izvor: Federalna.ba
članstvo u EU

Pojašnjava da je među 14 uvjeta ekonomski prosperitet, prosperitet za mlade ljude, mogućnost zapošljavanja, obrazovanje, pravosuđe.

"Pitanje svih pitanja je šta bi bila eventualna alternativa BiH Evropskoj uniji. Nema alernative evropskom putu BiH", istakao je u za Plenum Ivan Orlić, stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope.

Kako je kazao, mi ćemo ići ili u EU ili ćemo ostati da se vrtimo u krugu vlastitih apsurda u kojima se manje ili više vrtimo 30 godina nakon rata: "Svaki zastoj na putu za EU znači destabilizaciju, a svaki ubrzani tijek prema EU znači stabilizaciju zemlje, prosperitet i to pod onih 14 uvjeta".

Pojašnjava da je među 14 uvjeta ekonomski prosperitet, prosperitet za mlade ljude, mogućnost zapošljavanja, obrazovanje, pravosuđe.

"Jednom riječju svi sustavi koji nama čine svakodnevni život. I onda se, po mom sudu, vrlo lako opredijeliti kamo mi to želimo. Ne smijemo robovati strastima i emocijama koje su na Balkanu prisutne stoljećima. Moramo biti racionalni ljudi i racionalna zemlja i ići tamo kamo će nam biti bolje nego što je sad, kamo je svima dobro. Nigdje nije idealno, ali je biti u EU neusporedivo sa bilo kakvim drugim izborom", zaključio je Orlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti