Uvid u koncesioni ugovor za autoput Banjaluka-Prijedor predmet pravne borbe

20.12.2022. 10:22 / Izvor: Akta.ba
pravna borba

Centar za životnu sredinu dobio je upravni spor koji je pokrenut zbog odbijanja zahtjeva za dostavljanje primjerka koncesionog ugovora zaključenog između Vlade Republike Srpske i kineske firme SDHS.

Centar za životnu sredinu dobio je upravni spor koji je pokrenut zbog odbijanja zahtjeva za dostavljanje primjerka koncesionog ugovora zaključenog između Vlade Republike Srpske i  kineske firme "Shandong Hi-Speed International (SDHS)", a povodom izgradnje autoputa na relaciji Banja Luka - Prijedor.

Okružni sud u Banjoj Luci je svojom presudom stao na stranu Centra za životnu sredinu, i stranu javnosti uopšte, i zauzeo stav da je odbijanje ovog zahtjeva bilo neosnovano, te da je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, bilo dužno dostaviti primjerak koncesionog ugovora.

Presudom je Okružni sud u Banja Luci naložio tuženom Ministarstvu i da donese novo rješenje kojim će dozvoliti pristup informacijama i, u skladu s tim, dostaviti Centru za životnu sredinu primjerak koncesionog ugovora koji je već godinama predmet polemike šire javnosti.

Međutim, posljednja praksa Ministarstva saobraćaja i veza pokazuje kako službenici ovog Ministarstva smatraju da izvršna vlast, a samim tim i njeni akti, imaju prednost u odnosu na sudsku vlast i odluke sudova. Naime, ovo Ministarstvo je nakon presude Okružnog suda u Banja Luci donijelo novo rješenje, ali ponovo odbijajući da dostavi primjerak misterioznog koncesionog ugovora. Na ovaj način Ministarstvo je nedvosmisleno pokazalo svoj stav prema odlukama sudske vlasti, potvrđujući još jednom samovolju i aroganciju kakva se može pripisati samo najvišem stepenu nestručnosti, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra poručuju da se postavlja pitanje da li je koncesioni ugovor koji je zaključen između Vlade Republike Srpske i spomenute kineske firme "entitetska" tajna?

"Čak i da jeste, Ministarstvo kao izvrši organ vlasti nema ni pravo ni legitimitet da se ogluši na stav Okružnog suda. Iz ovih razloga, a ohrabreni činjenicom da legitimitet i pravo javnosti da se upozna sa sadržajem misterioznog koncesionog ugovora prepoznaje i sudska vlast, Centar za životnu sredinu nastavlja sa pravnom borbom, te je ponovo podnio tužbu na novo-staro rješenje Ministarstva", naglašavaju iz Centra za životnu sredinu.

Osim toga, Centar za životnu sredinu je podnio zahtjev za pristup informacijama u kojem je tražio dostavljanje studije ekonomske opravdanosti za izgradnju  autoputa, na koji zahtjev još uvijek nisu primili odgovor.

"Na ovaj način se borimo za svoje pravo i pravo javnosti uopšte da zna pod kojim uslovima i na koji način se raspolaže dobrima koja pripadaju svima i učestvuje u postupcima koji su od značaja za određivanje obaveza ovog entiteta u narednih 30 godina", navodi se u saopćenju Centra za životnu sredinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti