Umjesto nadležnih institucija, farmeri u nevolji pomažu jedni drugima

21.12.2022. 07:42 / Izvor: BHRT
farmeri

I dok je pomoć nadležnih institucija za sada izostala, Jusuf se nada da će upravo zahvaljujući njegovim prijateljima i komšijama izaći iz ove situacije i da će njegova farma opstati.

Porast cijena, mraz, suša i na kraju - poplava. Sve to je ove godine pogodilo naše poljoprivrednike koji svakog mjeseca zbrajaju nove štete. Ipak, kako bi sve to prebrodili, najviše pomažu upravo jedni drugima.

Jusuf Muranović iz Donjih Garevaca kod Prijedora je 2015. digao kredit kako bi kupio devet krava. Danas, na svom imanju ima oko stotinu grla krupne stoke i dnevno proizvede oko hiljadu litara mlijeka. Uslijed poplava koje nisu zaobišle ni njegov kraj uništeno mu je sve ono što je tokom ljeta prikupio.

"Ne daj Bože nikome, to je bilo strašno. Ovo je sve bilo pod vodom, sve... Katastrofa, gore nije moglo biti", priča Muranović.

Svjesni da slična sudbina može zadesiti svakoga od njih, farmeri nisu imali dilemu da li pomoći Jusufu. Goveda ne smiju biti gladna, a njihovo malo, Jusufu znači sve.

Svakog dana na Jusufovo imanje stižu kamioni natovareni sijenom i stočnom hranom. Javljaju se poljoprivrednici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

"Vidjeli smo na internetu tu nezgodu koja se dogodila Jusufu. Skupili smo se, svako je s hranom u nekom knapu, ali svako je ponešto. Kupili smo kamion sijena i nije nam problem još ako treba", rekao je Husein Novkinić, poljoprivrednik iz Bosanske Krupe.

"Čuvši za tu informaciju da smo voljni pomoći, proradile su emocije kod našeg kolege Jusufa. U ovom trenutku je bila neophodna kabasta hrana, sve ono što su farmeri mogli dati od sebe, mi smo to pripremili", kazao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK. 

Muranovići žive u harmoniji i oslonac su jedni drugima. Velika uzdanica i pomoć Jusufu je njegov devetogodišnji unuk i imenjak koji ponekad, kaže, i sam radi.

"Najviše znam da radim sa didom i tatom silažu. Volio bih se baviti ovim poslom, izgleda zabavno, samo ne bih da muzem krave jer je to najteži posao", priča Jusufov unuk.

I dok je pomoć nadležnih institucija za sada izostala, Jusuf se nada da će upravo zahvaljujući njegovim prijateljima i komšijama izaći iz ove situacije i da će njegova farma opstati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti