Odbijen amandman za povećanje agrarnog budžeta FBiH, mljekari traže sastanak

25.01.2024. 11:58 / Izvor: Agroklub
mlijeko

Odbor za poljoprivredu tražio je povećanje budžetskih izdvajanja za poljoprivredu za još 25 miliona KM. Vlada FBiH odbila sve amandmane!

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je noćas Prijedlog budžeta Federacije BiH u iznosu od skoro 7,5 milijardi maraka. Za poljoprivredne poticaje u 2024. godini namijenjeno je 175 miliona KM.

Odbor za poljoprivredu ovog doma uložio je amandman kojim je zatraženo povećanje agrarnog budžeta za još 25 miliona KM i to na način da se kapitalni transferi drugim nivoima vlasti umanje za 13 miliona, a tekući transferi kantonima za 12 miliona KM. Da je ovaj amandman usvojen, budžet za poljoprivredu bi dostigao iznos od 200 miliona KM kojim se prethodno kalkuliralo u javnosti. No, Federalna vlada kao predlagač, odbila je svih 26 amandmana koje su na predložili zastupnici, među njima i ovaj od Odbora.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Tuzlanskog kantona, Eldin Glibanović, komentirao je za Agroklub kako ga je prethodna informacija o usvajanju budžeta na Vladi FBiH i njegovo upućivanje u hitnu parlamentarnu procedure zatekla u Češkoj, gdje je dogovarao nabavku junica, ali se nadao amandmanskim korekcijama u Parlamentu FBiH.

"Iskreno, mljekari su razočarani što to nije onako kako se najavljivalo, odnosno što izdvajanja za poljoprivredu nisu 200 miliona KM, a ministar (Kemal Hrnjić, op.a.) nam je rekao kako za to postoji i čvrsto opredjeljenje premijera (Nermina Nikšića, op.a.). Ne možemo biti zadovoljni time što je ispoštovan zakonski minimum, zašto nikada ne pričamo o zakonskom maksimumu?", rekao je Glibanović i ne krijući svoje razočarenje dodao kako ga je informacija toliko zatekla da je umalo otkazao kupovinu novih grla za vlastitu farmu i potrebe farmera TK koji su u 2023. godini napravili značajan rast u proizvodnji mlijeka i povećanju proizvodnje za oko dva miliona litara, "a to smo planirali i u 2024. godini gdje evo planiramo za naše farmere na području TK uvesti dodatno između 200 i 300 visokomliječnih junica".

Budući da je najavljeno prilagođavanje evropskom zakonodavstvu, kada je naveo, taj zamah je trebalo i finsnsijski planirati.

"Nadamo se da mljekare neće oštetiti i da će se dogovor oko raspodjele sredstava ispoštovati", rekao je Glibanović, u suprotnom, ističe, imat će i oni svoj odgovor. S tim u vezi Udruženje proizvođača mlijeka TK u saradnji sa Udruženjenem poljoprivrednih proizvođača Federacije, traži hitan sastanak sa premijerom FBiH.

Inače, Prijedlog budžeta podržalo je 60 zastupnika, 11 je bilo protiv, dok je sedam zastupnika bilo suzdržano. Usvojen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta. Da bi ovaj finansijski dokument stupio na snagu potrebno je da ga podrži i Dom naroda Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti