Prva premijerka kantona

Imenovana nova Vlada ZDK na čelu sa Amrom Mehmedić

23.12.2022. 13:37 / Izvor: Fena
ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je izmijenjeni prijedlog Vlade mandatarke Amre Mehmedić.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je izmijenjeni prijedlog Vlade mandatarke Amre Mehmedić, čime je taj kanton dobio prvu premijerku te postao i drugi kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je dobio vladu nakon Općih izbora 2022.

Nova premijerka ZDK-a u svom uvodnom ekspozeu, između ostalog, najavila je kako će raditi na poboljšanju uslova za unapređenje stanja u svim segmentima života i djelovanja te osigurati ravnomjeran razvoj na području cijelog kantona, a posebno će akcenat staviti na smanjenje troškova, korupcije, nezaposlenosti te zaštiti okoliša, jačanju privrede, zdravstva, zaštiti boraca i njihovih porodica, stipendiranju studenata, promociji obrazovanja i kompetencija, a sve s ciljem zadržavanje mladih u državi.

"Zahvaljujem vam se na prilici da danas, na formalnom početku novog mandatnog perioda, iznesem principe djelovanja i prioritete Vlade u naredne četiri godine, zasnovane na Strategiji razvoja ZDK-a za period 2021.-2027. godina. Polazna tačka za izradu ovog dokumenta su zajednički principi i okvir djelovanja skupštinske većine ZDK-a za mandatni period 2022.-2026. godina, potpisan od strane šest političkih subjekata. Naš zajednički rad bit će usmjeren na činjenje ZDK-a sredinom ugodnijom i sigurnijom za život te atraktivnom za ulaganja", kazala je Mehmedić.

Osim mandatarke Mehmedić, novi ministri iz reda Bošnjaka u Vladi ZDK još su Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDP BiH), Adnan Sirovica iz Maglaja (boračka pitanja, DF) i Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka), a iz reda Hrvata Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić iz Žepča (zdravstvo, HDZ BiH) te Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ), koji je jedini ministar iz starog saziva, u kojem je obnašao dužnost ministra privrede.

Novi ministri iz reda Srba su Draženka Subašić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDP BiH) te Danijel Pašić iz Tešanj (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH).

U novoj Vladi ZDK, od stranaka nove parlamentarne većine, nema samo ministara iz političkog subjekta Narod i Pravda, koji u Skupštini ZDK ima tri zastupnika, koliko imaju i koalicije DF/GS te hrvatski blok okupljen oko HDZ-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti