Teška situacija

Domaća poljoprivreda nezadrživo srlja u ambis

26.12.2022. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Prema riječima Sulejmana Kulenovića, resornog ministra, ova godina je do sada bila najteža za domaće poljoprivrednike zbog teške ekonomske situacije i enormnih poskupljenja repromaterijala i energenata.

Vlada Unsko-sanskog kantona osiguraće još dva miliona maraka kroz rebalans budžeta za poljoprivredne proizvođače pa će ukupna izdvajanja za poljoprivredu u ovoj godini iznositi oko deset miliona maraka, što je u poslijeratnom periodu najveći iznos.

Prema riječima Sulejmana Kulenovića, resornog ministra, ova godina je do sada bila najteža za domaće poljoprivrednike zbog teške ekonomske situacije i enormnih poskupljenja repromaterijala i energenata.

"Onaj ko je izdržao ovu godinu može da izdrži sve. U neposrednu proizvodnju investirali smo sedam miliona maraka kroz različite vrste poticaja, a ostatak kroz realizaciju bitnih projekata u oblasti nabavke mehanizacije i stočnih grla. S ova dodatna dva miliona maraka zaokružićemo ovogodišnja ulaganja kako bismo pomogli opstanku poljoprivredne proizvodnje", istakao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, najveći dio poticaja je već isplaćen farmerima te su uspjeli sačuvati raniji obim proizvodnje u skoro svim segmentima agrara.

Najveći pad je zabilježen u proizvodnji kornišona, koja je umanjena za 40 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je proizvodnja mlijeka, što je glavna grana ovdašnje poljoprivrede, također umanjena za oko sedam procenata.

"S obzirom na sve okolnosti koje su ove godine pratile poljoprivredu, moramo biti zadovoljni rezultatima. Mi smo pripremili i Nacrt budžeta za iduću godinu i planirali izdvajanje od devet miliona maraka za poljoprivrednu proizvodnju", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, domaći poljoprivrednici su u nezavidnoj situaciji zbog konkurencije uvoznih poljoprivrednih proizvoda koji su cijenom konkurentniji domaćoj proizvodnji.

"Mi nemamo sistemska rješenja koja bi trebalo da idu sa nivoa države. Kada dospiju dozrijevati plodovi naših proizvođača, tada obično krene i masovan uvoz iz zemalja koje imaju mnogo jaču proizvodnju i sve to obara cijene domaćih proizvoda. Zbog toga se više pažnje mora posvetiti očuvanju domaće proizvodnje", kaže Kulenović.

Međutim, u Udruženju proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona ne slažu se s pomenutim ministrom te tvrde kako je proizvodnja mlijeka doživjela drastičan pad, dok je istovremeno veliki broj farmi zatvoren.

Predsjednik ovog udruženja Ermin Veladžić kaže da je zbog ekonomskih poteškoća s kojima se suočavaju poljoprivrednici proizvodnja mlijeka umanjena za 20 posto u trećem kvartalu ove godine.

Teškom stanju, dodaje, doprinijela je suša koja je uništila značajan dio stočne hrane, a zbog poskupljenja ni proljetna sjetva nije kvalitetno provedena.

Dodaje kako su farmeri na području USK u posljednjih nekoliko mjeseci značajno redukovali broj muznih grla, a mnogi od njih su se preorijentisali na tov i proizvodnju mesa, koja je manje zahtjevna i s nižim troškovima.

"O tome da sit gladnog na razumije najbolje govori trenutna situacija u Bosni i Hercegovini. Dok poljoprivreda grca pod teretom ekonomskih poteškoća, zbog enormnih poskupljenja i povećanja prihoda od indirektnih poreza, budžeti se pune kao nikad ranije, a političarima i funkcionerima nikada nije bilo bolje. Za to vrijeme domaća poljoprivreda nezadrživo srlja u ambis i vlast ne čini dovoljno da zaustavi taj sunovrat", smatra Veladžić. Prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da uništi domaću proizvodnju i postane uvozna kolonija u kojoj će se prodavati proizvodi sumnjivog kvaliteta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti