DOBRO ĆE DOĆI

Isplata jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM u ZDK

28.12.2022. 07:56 / Izvor: BHRT
Novac

Bivša Vlada Zeničko-dobojskog kantona, donijela je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći svim zaposlenim koji plate primaju iz kantonalnog budžeta.

Bivša Vlada Zeničko-dobojskog kantona, donijela je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći svim zaposlenim koji plate primaju iz kantonalnog budžeta. Potrebna sredstva biće obezbijeđena rebalansom Budžeta ZDK koji je u skupštinskoj proceduri.U međuvremenu je imenovana nova Vlada ZDK iz koje je problematizirana isplata pomoći zaposlenim zbog čega, ukoliko ne dođe do dogovora, su mogući protesti prosvjetnih radnika pred zasjedanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Zaposlenim u organima uprave i javnim ustanovama, koji plaću dobijaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona, odlukom kantonalne vlade, a na zahtjev sindikata, do kraja godine trebala bi biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.080 KM. Ovakvu odluku Vlade ZDK pozdravljaju u sindikatima.

"Obzirom da je cilj ove pomoći ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih poskupljenjima cijena u svim segmentima života onda je ona u potpunosti opravdana i svrsishodna tako da će svima dobro doći", kazala je Adisa Ibrulj, uposlenica JU OŠ "Mak Dizdar" Zenica.

Odluka Vlade ZDK uslijedila je nakon zahtjeva sindikata koji su, kako navode, iste zahtjeve uputili i ostalim kantonalnim vladama koje nisu opredijelile novac za isplatu jednokratne pomoći shodno Uredbi Vlade Federacije BiH.

"Sindikati su podnijeli i prije 3-4 mjeseca inicijative prema kantonima koji nisu uvažili zahtjeve radnika i sindikata, nije dakle do sindikata, do vladajućih struktura je i ovo neka bude apel da se donesu takve odluke i da se takva pomoć isplati do 31.12 svim prosvjetnim radnicima u FBiH", istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH.

Za 8 .200 zaposlenih, koji plate primaju iz Budžeta ZDK, sredstva za isplatu jednokratne pomoći od oko 9,3 miliona KM nisu mogla biti obezbijeđena unutarnjom preraspodjelom. Iz tog razloga kantonalna vlada je pokrenula druge zakonske aktivnosti koje bi trebale biti okončane u narednih desetak dana.

"Sada su aktivnosti da Ministarstvo finansija napravi rebalans i ja očekujem da ćemo u narednim danima imati rebalans na vladi i uputit ćemo ga u skupštinsku proceduru", naglasio je Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom odlukom Vlade ZDK nisu obuhvaćeni zdravstveni radnici koji plate primaju putem vanbudžetskih fondova. Svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja jednokratne pomoći već su u nekoliko navrata protestnom šetnjom iskazali zdravstveni radnici zaposleni u Kantonalnoj bolnici Zenica.U ovom trenutku niko od nadležnih nije mogao potvrditi, niti negirati da će izdravstveni radnici u ZDK do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć u iznosu do 1080 KM.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti