Ispoštovan dogovor

Vlada ZDK isplatila jednokratnu pomoć od 1.080 KM za 8.200 budžetskih korisnika

30.12.2022. 09:25 / Izvor: Fena
pomoć

Svim zaposlenim koji plaću primaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona tokom jučerašnjeg dana isplaćena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM.

Svim zaposlenim koji plaću primaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona tokom jučerašnjeg dana isplaćena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić.

Novac su, napominje, dobili zaposleni u obrazovanju - osnovno, srednje i visoko, Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, zatim pravosudnim organima i kantonalnim organima uprave, odnosno oko 8.200 zaposlenih.  

"Ispoštovan je dogovor s prethodnom Vladom ZDK, koja je donijela i rebalans ovogodišnjeg budžeta. Na sjednici Skupštine ZDK, koja je održana u srijedu, svi zastupnici novog saziva podržali su usvajanje ovog rebalansa i isplatu pomoći, koju je nova Vlada ZDK jučer i isplatila. Sindikati i zaposlenici su zadovoljni realiziranim dogovorom", kazao je Hadžić.

Nažalost, dodaje, ovu jednokratnu novčanu pomoć nisu dobili i budžetski korisnici koji su zaposleni u institucijama kulture (Bosansko narodno pozorište Zenica, gradski i općinski muzeji i biblioteke), čiji su osnivači gradovi i općine, ali za koje plaće isplaćuje ZDK.

"Pomoć nisu dobili zaposlenici ustanova koji su na grantu, za koje se plaće isplaćuju iz Budžeta ZDK, dok su obavezu da njima isplate pomoć imali njihovi osnivači", gradovi i općine.

Sindikat je još 13. novembra uputio svima zahtjev za isplatu pomoći i ovim radnicima, ali većina ih nije isplatila, odnosno oglušili su se na zahtjev, ali ima i izuzetaka. Recimo, poznato mi je da je Općina Tešanj i njima isplatila pomoć - kaže Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti