Dragn Šojić

Direktor Službe za zajedničke poslove BiH na optuženičkoj klupi zbog korupcije

04.01.2023. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Tužilaštvo

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića ,direktora Službe za zajedničke poslove BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Šojića ,direktora Službe za zajedničke poslove BiH.

Naime, on je rođen 1961. godine u općini Šabac, državljanina BiH i R Srbije, koji je uposlen na poziciji direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, u periodu od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službene osobe u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši svoj službenih položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, te nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

U optužnici se navodi, da je optuženi zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje R Srbije i R Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH, zatim da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te je nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM, te u istom iznosu oštetio budžet Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hecegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu financijsku i službenu dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti