UMJESTO JANUARA, JUNI

UIO BiH: Početak primjene elektronskog potpisa odgođen za juni

04.01.2023. 15:35 / Izvor: Akta.ba
pdv

Uprava za inidrektno oporezivanje produžila je početak primjene podnošenja PDV prijava elektronskim putem.

Uprava za inidrektno oporezivanje produžila je početak primjene podnošenja PDV prijava elektronskim putem upotrebom kvalificirane potvrde za "velike porezne obveznike" za juni 2023. godine. 

"Porezni obveznici koji imaju status "velikih obveznika indirektnih poreza" dužni su PDV prijavu dostavljati UIO elektronskim putem upotrebom kvalificirane potvrde od poreznog perioda juni 2023. godine. U cilju blagovremenog informiranja poreznih obveznika, a u skladu sa Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kojim je izmijenjen član 78. stav 5), porezni obveznici koji imaju status “velikih obveznika indirektnih poreza” dužni su PDV prijavu dostavljati UIO elektronskim putem upotrebom kvalificirane  potvrde od poreznog perioda juni 2023. godine", saopćeno je iz UIO BiH.

Podsjetim, prema Pravilniku o PDV prijavama koje su objavljene u Službenom glasniku 47 od 19. jula 2022. godine bila je predviđena obaveza podnošenja prijava upotrebom kvalifikovane digitalne potvrde za velike porezne obveznike od 1. januara 2023. godine, a od 1. januara 2024. godine i na sve ostale poreske obveznike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti