Navode iz VTK BiH

Izvoznici će biti suočeni sa strožijim mjerama u putničkom i teretnom saobraćaju

05.01.2023. 10:57 / Izvor: Fena
vtk bih

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) navode da su dugotrajna zadržavanja na graničnim prijelazima česta pojava s kojom se susreću prijevoznici koji obavljaju međunarodni prijevoz roba.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) navode da su dugotrajna zadržavanja na graničnim prijelazima česta pojava s kojom se susreću prijevoznici koji obavljaju međunarodni prijevoz roba i da to predstavlja pitanje čije je rješavanje kroz redefiniranje statusa graničnih prijelaza s Republikom Hrvatskom prijeko potrebno.

"Zbog aktuelnih praznika, kao i svake godine u ovo doba, smanjene su aktivnosti u oblasti prijevoza tereta, tako da u ovako kratkom periodu nije realno očekivati bilo kakve značajnije promjene u prekograničnom prometu roba, bez obzira na ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor od 1. januara ove godine", naveli su za Fenu iz VTK BiH.

S obzirom da graničimo s Republikom Hrvatskom, kako ističu iz VTK BiH, naši izvoznici će biti suočeni sa strožijim mjerama, kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju, što će vjerovatno izazvati veće gužve na graničnim prijelazima.

Bosna i Hercegovina s Republikom Hrvatskom u međunarodnom cestovnom prometu roba ima 17 graničnih prijelaza od kojih, posebne statuse imaju Gradiška i Bijača, na kojima postoje BIP-ovi, a to su prijelazi koji se mogu koristiti za sve vrste roba i na kojima su prisutni svi neophodni inspekcijski organi za pregled roba biljnog i životinjskog porijekla, živih životinja i sl. Dakle, na samo dva granična prijelaza za međunarodni transport mogu se uvoziti sve vrsta roba u EU. 

Gužve se posebno odnose na transport lako kvarljive robe koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju te je neophodno u budućem periodu težiti otvaranju dodatnih prijelaza kako bi se smanjilo čekanje.

"Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Razlog tome je činjenica da u slučaju lako kvarljivih roba poput voća i povrća postoji zastoj jer fitosanitarne inspekcije iz BiH rade do 19.00 sati, a one iz Hrvatske do 15.00 sati. To u praksi znači da morate čekati do sutra ujutro, ako recimo u 16.00 sati dođete na granični prijelaz. Jedan od prijedloga ide u smijeru da se uspostavi barem još jedan prijelaz na kojemu će fitosanitarni inspektori raditi 24 sata. To je problem koji je prisutan u posljednjih nekoliko godina i samo će biti izraženiji ulaskom Hrvatske u Schengen, ukoliko ne dođe do unaprjeđenja", istakli su iz VTK BiH.

Također, kako su dodali, ukoliko se ne omogući poseban tretman u pogledu boravka profesionalnih vozača u Schengen prostoru, već primjetan nedostatak vozača mogao bi se dodatno pojačati. Povećat će se vrijeme boravka vozača u Schengen zoni, a dopušteni boravak je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana.

"Ulaskom Hrvatske u prostor Schengena, građani Bosne i Hercegovine neće osjetiti posljedice u smislu dodatnog poskupljenja ili nestašice proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske. Pozitivan efekat se ogleda u tome što ulaskom Hrvatske u Schengen, prestaju kontrole na hrvatsko-slovenačkoj granici, a time i česti zastoji koji trenutno postoje i na tim graničnim prijelazima", dodali su iz VTK BiH.

VTK BiH je u stalnom kontaktu s kolegama iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Komora je pokretala niz inicijativa prema nadležnim institucijama, a na zahtjev udruženja prijevoznika VTK BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je dostavilo informaciju Vijeću ministara BiH o toj problematici, čije očitovanje i djelovanje očekuju.

"Također, na rješavanju problema vezanih za izvoz lakokvarljive robe, konstantno radi i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim organima Republike Hrvatske", naveli su iz VTK BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti