*************quiv="default-style" content="/Content/css/main-style.min.css?v=959" /> Profesorica ekonomije otkrila zbog čega se oduzima franšiza za McDonald`s - Akta.ba

Striktna pravila

Profesorica ekonomije otkrila zbog čega se oduzima franšiza za McDonald`s

06.01.2023. 11:49 / Izvor: N1
McDonalds

Profesorica Kovačević ističe da nakon što je firma koja je imala franšizu prestala poslovati, sada postoji mogući scenarij nastavka poslovanja McDonaldsa u našoj zemlji.

Advokat Vladimir Marić i profesorica sa katedre za Menadžment Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasna Kovačević govorili su za N1 šta je potrebno da bi se dobila, a šta da bi se izgubila jedna od najvećih svjetskih franšiza za McDonald's za Bosnu i Hercegovinu.

Profesorica Kovačević ističe da nakon što je firma koja je imala franšizu prestala poslovati, sada postoji mogući scenarij nastavka poslovanja McDonald'sa u našoj zemlji.

"Može se sada desiti situacija da dođe neki preduzetnik-ca da kupe postojeću franšizu. U tom kontekstu je i razlika u visini naknade koja se kreće od milion do dva i po miliona američkih dolara", navela je Kovačević.

kovacevic

Advokat Marić pojašnjava da je ugovornim odnosom precizirano ko je nadležan, odnosno, koja pravosudna instanca za rješavanje sporova između McDonald's i vlasnika franšize.

"Imate engleski tip ugovora u kojem je sve napisano. Jednostavno se cijeni ono što je napisano u tom ugovoru", istakao je Marić.

Razlozi zbog čega se oduzima franšiza

Kada je riječ o oduzimanju franšize, profesorica Kovačević navodi razloge koji su navedeni zbog čega se oduzima franšiza.

"Jedan od razloga jeste i ukoliko primatelj franšize se suoči sa pravosnažnom presudom gdje treba da plati nekome iznos najmanje pet hiljada američkih dolara.To se u ovom slučaju dogodilo. Jako puno razloga je navedeno u općim uvjetima kada i u kojim uvjetima prestaje da važi franšiza koju McDonald's daje", objasnila je Kovačević.

Prema riječima Kovačević McDonald's trenutno je treći na svijetu kada govorimo o brendovima iza KFC, Subway i McDonald's.

Marić o investicijama u BiH

Iako se često naglašava da smo poželjni za investicije, advokat Marić ukazuje da su nam loše osnove za privlačenje investicija.

"Da bi došla investicija treba nam stabilan politički sistem i efikasno pravosuđe. Ne zna se šta je kod nas gore", naveo je Marić.

Pravila McDonald`s

Ovaj svjetski lanac brze hrane ima svoja striktna pravila koja se provjeravaju, naglašavaju sagovornici N1 i ukoliko se ta pravila ne poštuju i to može biti razlog oduzimanja franšize.

"Mi mi da prihvatimo samo neka pravila i to jednostavno ne funkcioniše", kazao je Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti