Povećanje izvoza za 38 posto

Privreda u TK ostvarila značajne rezultate u prošloj godini

07.01.2023. 09:19 / Izvor: RTV Slon
tuzla

Zbog svjetske krize, rata u Ukrajini ali i naglog rasta inflacije, u gotovo svim zemljama je trpjela i privreda.

Zbog svjetske krize, rata u Ukrajini ali i naglog rasta inflacije, u gotovo svim zemljama je trpjela i privreda. U teškim okolnostima u 2022. godini poslovala je i privreda Tuzlanskog kantona, ali ipak su postignuti određeni pozitivni rezultati, javlja RTV Slon.

"Prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto i jedan trend povećanja obima industrijske proizvodnje. Privreda je definitivno napravila dobar iskorak", istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Dobar iskorak napravile su hemijska, elektro, metalna, drvna i auto industrija, koje su ostvarile najveći izvoz iz Tuzlanskog kantona. Međutim, bez obzira na ove pozitivne rezultate, 2023. godina bit će veći izazov za privredu, smatra Kikanović.

"To su industrije koje su zaista dale značajne rezultate. Izvoz je bio 2 milijarde i 38 miliona i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 posto. Sigurno da je najveći problem opterećenje privrede koje imamo. Imamo problema u digitalnom potpisu, funkcionisanju brže administracije, granični prelazi, uvođenje Šengena u Hrvatskoj, to su sve neke stvari koje će nas opteretiti u narednom periodu", rekao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Zbog toga će predstavnici privrede u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj BiH, uputiti prema vlastima nekoliko zahtjeva, s ciljem očuvanja stabilnosti ovog sektora.

"A to je smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta koje ima privreda, da bismo omogućili povećanje plata radnicima. Privrednici su zaista povećali plate koliko su mogli, a da bi došlo do daljeg povećanja, moraju se osloboditi parafiskalni i fiskalni nameti", istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

Istaknuto je i da treba napraviti konkretne korake ka poticajnim mjerama za one firme koje izvoze i investiraju, ali i za one koje su spremne raditi na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radnika, te ih tako sačuvati u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti